вівторок, 12 березня 2013 12:11

Обмеження права бізнесу виправляти помилки у податковій звітності посилить фіскальне навантаження – АППУ

Обмеження права бізнесу виправляти помилки у податковій звітності посилить фіскальне навантаження – АППУ

Асоціація платників податків України (АППУ) вважає, що пропозиції Уряду щодо обмеження права бізнесу самостійно виправляти помилки у податковій звітності протягом трьох років після їх подання погіршать становище бізнесу та посилять на нього фіскальне навантаження.

Як відомо, чинний Податковий кодекс України (ПКУ) передбачає для платника податків можливість самостійного виправлення помилок у податковій звітності через подання уточнюючих розрахунків. Причому кількість таких уточнюючих розрахунків, які можуть бути подані до звітної податкової декларації, чи уточнень показників в деклараціях за наступні періоди, законодавством не обмежена.

Наявність такої можливості цілком виправдана. Адже через недосконалість, неоднозначність або часту зміну податкових норм бухгалтер може завищити або занизити суму податкових зобов'язань чи суми бюджетного відшкодування.

У першому випадку виправлення помилки дозволить повернути надмірно сплачені кошти або спрямувати їх на погашення податкових зобов'язань у майбутньому. У другому випадку, самостійне виправлення помилки і погашення податкового боргу тягне за собою сплату значно менших сум фінансових санкцій: штрафу у розмірі 3% або 5 % від суми недоплати (ст. 50.1) ПКУ. Якщо ж донарахування здійснює контролюючий орган – штрафи становлять від 25% до 50% (ст. 123 ПКУ).

Тому запропоновані зміни щодо обмеження права бізнесу самостійно виправляти помилки у податковій звітності, на думку АППУ, суперечать існуючим нормам чинного законодавства щодо термінів позовної давності та є втручанням у ведення фінансово-господарської діяльності, право на яке гарантується Конституцією України.

Зараз ви читаєте новину «Обмеження права бізнесу виправляти помилки у податковій звітності посилить фіскальне навантаження – АППУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути