Традиційні для українців страви до новорічного та різдвяного столу подорожчають щонайменше на третину. Про це 13 грудня під час круглого столу розповів голова Аграрної партії Віталій Скоцик.
"За два роки популярний салат олів'є подорожчав удвічі. Кутя для багатьох українських родин може стати кулінарною розкішшю. Ця страва буде дорожчою цього року на 65%. Ціни на пшеничну крупу виросли на 40-45%, мед подорожчав удвічі, родзинки – у 2,5 разу", - каже Віталій Скоцик.
Голова Аграрної партії зазначив, що зараз продукти на 1 кг куті коштують 123 грн проти 74,5 грн минулого року.
"Уряд декларує чи не найнижчу за останні роки інфляцію - на рівні 14,1%. Тим часом, ціни на новорічний стіл зросли більше, ніж на третину. Ринок продуктів залежить від купівельної спроможності. А споживання впало в 2,4 разу. Виробництво яєць скоротилося на 10%, бо люди стали купувати їх менше. Новорічний стіл українців буде значно біднішим, ніж у попередні роки", - говорить Віталій Скоцик.
Очікується подорожчання молока до новорічних свят на 5-10%. Ще на 7-10% зростуть ціни на м'ясо.
"Виробники закладають валютні ризики в ціни. Якщо після новорічних свят долар дорожчатиме, то піднімуться й ціни", - додав експерт з аграрних питань Денис Марчук.
На його думку, стабілізувати ціни могли б інтервенції з боку держави.
"У пік виробництва держава могла б закупити товари. А коли на ринку виникне дефіцит, продати їх за доступними цінами. Це допомогло б збалансувати ситуацію на ринку", - зазначив Марчук.
Коментарі