середа, 07 липня 2021 09:58

Нові тарифи на вантажоперевезення зроблять "УЗ" знову прибутковою - ЗМІ

Нові тарифи на вантажоперевезення зроблять "УЗ" знову прибутковою - ЗМІ
Міністр інфраструктури Олександр Кубраков: "Нова тарифна політика дозволить УЗ залучити додатково 2 млрд грн цього року". Фото: Ukrinform.ua

Після громадських обговорень тарифи на залізничні вантажоперевезення можуть зрости до 18-20 млрд грн на рік.

Про це заявив журналістам міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

За його словами, нова тарифна політика дозволить УЗ залучити додатково 2 млрд грн в цьому і 10 млрд грн в наступному році, пише видання Мінтранс.

Мінінфраструктури заявляє, що в новій тарифній політиці буде розглядати позиції всіх сторін - у тому числі громадськості. Так, наприклад, українські аграрії наполягають на більш жорстких заходах, ніж ті, що були оприлюднені в проекті наказу про зміну коефіцієнтів, що використовуються для формування тарифів на перевезення вантажів.

Нагадаємо, сьогодні МІУ оприлюднило для обговорення проект наказу про зміну коефіцієнтів. Міністерство пропонує поступово збільшити тарифи на перевезення групи вантажів першого тарифного класу на 8% з 1 вересня 2021 року, а з 1 січня 2022 року збільшити їх ще на 20,4%. Також пропонується збільшити тарифи на перевезення вантажів другого тарифного класу на 8% з 1 вересня 2021 року і ще на 6,5% з 1 січня 2022 року.

Йдеться про ще більші тарифні ставки, і наповнення бюджету Укрзалізниці за рахунок основних користувачів української залізниці - металургів.

"Це рекордне збільшення тарифів. Вперше мова йде не про індексацію тарифів, а про зближення класів. Це дозволить вже в цьому році Укрзалізниці залучити додаткові 2 млрд грн, а в наступному - рекордні 10 млрд грн", - пояснив в коментарі MINTRANS Кубраков.

При цьому, за його словами, представники галузевої громадськості наполягають на ще більшій уніфікації тарифів.

"Сьогодні ми отримали перші листи від громадськості, які наполягають на ще більшій уніфікації та беззбитковості перевезень вантажів, що дозволить залучати щорічно до 18-20 млрд грн. Ми чуємо аграріїв і розуміємо, що основний обсяг вантажоперевезень - це руда і вугілля. Виходячи з цього ми і будемо вибудовувати нову тарифну політику", - підкреслив він, додавши, що остаточне рішення про ставки тарифів буде прийнято за результатами громадського обговорення.

У поточному році Укрзалізниця збирається наростити дохід від вантажоперевезень до 72 млрд грн.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Укрзалізниця закінчила 2020 рік зі збитком в 11,6 млрд грн. Президент Володимир Зеленський повідомляв про необхідність вивести "УЗ" з беззбиткового стану.

"Ми знову змінюємо, тиснемо, всі тиснуть, щоб змінити керівництво УЗ. Це буде постійно, поки не прийде керівник, який змінить всі ланки - від середньої, вищої до нижчої", - додав Зеленський.

За його словами, Укрзалізниця - стратегічна компанія, але треба думати, як мати там партнерство з приватними інвесторами.

"Вважаю, що без них буде дуже складно. Це підприємство - банкрут вже багато років. І тільки силою, тільки посадками там можна навести порядок", - сказав президент.

Зараз ви читаєте новину «Нові тарифи на вантажоперевезення зроблять "УЗ" знову прибутковою - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути