пʼятниця, 01 червня 2018 12:26

Нові штрафи та акцизи: що зміниться для власників авто на євробляхах

Нові штрафи та акцизи: що зміниться для власників авто на євробляхах
Якщо автомобіль належить литовської компанії, українець може отримати довіреність і їздити на ньому цілий рік без реєстрації. У разі прийняття законопроекту термін скоротять до 10 днів. Фото: АвтоРиа - RIA.com

В Україні пропонують скоротити акцизні ставки на ввезення автомобілів на іноземних номерах. Крім того, посилити покарання за нелегальне ввезення машин і порушення митних правил.

"Діючі акцизні ставки розроблялися тоді, коли розвивався автопром, був інший курс долара та економічна ситуація. Нова шкала акцизних ставок потрібна, щоб привести рівень сплати податків ближче до сучасних умов. Зараз документ перебуває на розгляді в уряді. Чиновники повинні підрахувати, як нові ставки вплинуть на бюджет. Якщо розроблену версію законопроекту узгодять, за нові правила можуть проголосувати вже на поточній сесії", - каже голова податкового комітету Ніна Южаніна, повідомляє "Обозреватель".

Сьогодні на новий автомобіль об'ємом двигуна 1600 куб. см потрібно заплатити акциз 427 євро. За новими правилами - 150 євро. За таку ж машину віком до п'яти років зараз платять 2629 євро, після нововведення - 300 євро. За машину старше п'яти років платять акциз 3906 євро. За новими правилами платитимуть 750 євро.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Митниця намагається ускладнити ввіз "євроблях"

Крім того, чиновники пропонують змінити покарання за порушення правил. Адже за ввезення в Україну авто на єврономерах і його передачу в треті руки загрожує штраф 17 тис. грн. За проходження реєстрації не у визначений термін — штраф від 85 до 170 тис. грн. Причому штраф або позбавлення водійських прав на рік загрожує водіям, які сіли за кермо неоформленої машини.

"Якщо законопроект приймуть, то зміняться правила для оформлених на фірми машин. Зараз, якщо автомобіль належить литовській компанії, українець може отримати довіреність і їздити на ньому цілий рік без реєстрації. Пропонують цей термін скоротити до 10 днів", - каже юрист Олександр Плахотник.

2017 року 4,7% вживаних автомобілів завезли до України за повною митною ставкою. Решту 69,5 тис. машин ввезли на єврономерах. У січні 2018 року в Україні налічувалося понад 246,4 тисячі іномарок з іноземною реєстрацією з порушенням терміну перебування.

Зараз ви читаєте новину «Нові штрафи та акцизи: що зміниться для власників авто на євробляхах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути