Ексклюзиви
субота, 09 грудня 2017 21:10

Нове шахрайство: як в українців виманюють гроші у Skype

Нове шахрайство: як в українців виманюють гроші у Skype
Експерти зауважують, що перед тим, як зламати сторінку, аферисти збирають інформацію про жертву і її оточення. Фото: imore.com

Шахраї у соцмережах і месенджерах активно надсилають фальшиві повідомлення від імені родичів і друзів. Таким чином, аферисти виманюють гроші в українців.

Нещодавно, шахраї від імені Олени Вертинської у Skype просили її найкращих друзів перевести дві тисячі гривень, пише "Сегодня".

"Коли поверталася додому з роботи, мені почали телефонувати друзі. Виявляється, що з мого особистого Skype цілий день приходили повідомлення з проханням перерахувати кошти", – каже Олена Вертинська.

Аферисти навчилися повністю імітувати стиль спілкування жертви.

"Повідомлення шахраїв повністю копіювали мій стилі. Ті ж смайли, ті ж знаки пунктуації", - розповіла Олена.

Щоправда, один із друзів поділився з аферистами паролем і логіном свого онлайн-банкінгу. Вкрадені гроші йому повернути не вдалося. Зміг лише заблокувати картку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерти порадили, як захистити банківську картку від шахраїв

Експерти зауважують, що перед тим, як зламати сторінку, аферисти збирають інформацію про жертву і її оточення. Таким чином, вони досліджують, хто без зайвих питань може перевести кошти.

"Це займає мінімум часу. Українці власноруч у соцмережах викладають особисті фото, дані про близьких та друзів", - наголошує глава Інтернет асоціації Олександр Федієнко.

Він радить домовитися з близькими про кодове слово чи символ у разі критичних ситуацій. Також придумати складний пароль і прив'язати акаунт до номера мобільного телефону.

Служба безпеки розсекретила групу зловмисників, які шляхом шахрайства викрали понад 10 млн грн з більш, ніж 1,5 тис. банківських карток. За даними СБУ, шахраї використовували шкідливе програмне забезпечення для зараження та злому систем фінустанов. Таким чином, отримували можливість несанкціонованого доступу до банківських даних.

Зараз ви читаєте новину «Нове шахрайство: як в українців виманюють гроші у Skype». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути