четвер, 15 червня 2017 11:13

Нова ціна газу від Газпрому буде нижчою за європейську - експерт

Стокгольмський арбітраж 31 травня виніс окрему ухвалу в спорі між НАК Нафтогаз України і російським Газпромом за контрактом на поставку газу від 2009 року. Нафтогаз повідомив, що арбітраж відхилив всі претензії Газпрому на $ 47 млрд за принципом "бери або плати".

Про це розповів в інтерв'ю biz.liga.net комерційний директор НАК Нафтогаз України Юрій Вітренко.

"Трибунал вирішив відхилити всі вимоги Газпрому заплатити за невибрані обсяги газу. І ретроактивно положення "бери або плати" не застосовується. На майбутнє арбітраж виклав принципи, за якими сторони - Нафтогаз і Газпром - повинні спробувати домовитися про те, як в рамках цих принципів положення "бери або плати" може працювати до кінця дії контракту. Також суд визначив конкретний європейський ринок, ціна газу на якому буде використовуватися при перегляді ціни з квітня 2014 року", - каже Вітренко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як залатати дірки на українських газових трубах?

Нафтогаз написав Газпрому лист, де вказали, що хочемо скористатися нашим контрактним правом на перегляд ціни. За словами експерта, ціна на газ від російських постачальників буде дешевша від європейських цін.

"Так, вона буде нижче. Сьогодні ми купуємо газ за ціною, яка коливається навколо ціни на німецькому ринку плюс транспортування від Німеччини до України. Нова ціна повинна бути на рівні ціні на європейському ринку, тобто без премії до хабу, яка б відображала вартість транспортування".

 

Вітренко зазначає, Нафтогаз заявив Росії, що незаконна анексія Криму не повинна призводити до підняття ціни від Газпрому. Вона повинна сягати $ 268,5 / тис. кубометрів.

"Газовий контракт 2009 року допоміг Україні виграти у Стокгольмі", — каже лідер партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко. Саме вона від імені України підписала документ, у якому було передбачено принцип "бери або плати". Україна не просто мала відбирати певний обсяг газу. У випадку, якщо його взято менше, мусила платити штраф. Рішенням трибуналу при Арбітражному інституті торгової палати Стокгольма, ухваленим 31 травня 2017-го, принцип "бери або плати" скасовано. Окрім того, знято заборону на реекспорт газу з держав Євросоюзу до України. Також переглянуто формулу ціни з 2014 року, яку важко було назвати інакше, ніж грабіжницькою.

Зараз ви читаєте новину «Нова ціна газу від Газпрому буде нижчою за європейську - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути