Ексклюзиви
вівторок, 28 серпня 2012 09:07

Номінальний ефективний курс гривні за рік зміцнився на 12,9% - НБУ

Номінальний ефективний курс гривні за рік зміцнився на 12,9% - НБУ
Нацбанк: сукупний попит на валюту залишається на рівні нижче від потенційного. Фото: lifedon.com.ua

Зміцнення курсу долара до євро на тлі кризи в єврозоні призвело до зміцнення номінального ефективного обмінного курсу гривні (НЕОК) на 12,9% за останні 12 місяців.

Про це йдеться в записці "Аналіз інфляції, липень 2012 року" Національного банку України.

Згідно з документом, оприлюдненим у понеділок, така динаміка НЕОК стала одним з чинників уповільнення базової інфляції в Україні в річному вимірі до 3,1% за підсумками липня з 3,7% за підсумками червня.

"Одним з факторів стримування споживчого попиту також є зростання депозитів фізичних осіб у банках в умовах скорочення кредитування, що сприяє абсорбуванню гривневої ліквідності на готівковому ринку", - додав Нацбанк.

За його оцінкою, сукупний попит залишається на рівні нижче від потенційного, що продовжує стримуючим чином впливати на базову інфляцію.

"Помірна монетарна політика, яку проводив Національний банк України в попередньому році та продовжує проводити у поточному, сприяє зниженню темпів зростання базової інфляції, однак не дефляційного характеру", - підкреслено в записці.

Центральний банк пояснив: зниження темпів зростання грошових агрегатів (грошової бази - до 3,9% за рік, грошової маси - до 9,6%) з певним лагом (7-10 місяців) відбивається на динаміці інфляційних показників.

НБУ додав, що нині базова інфляція перебуває в прийнятних для економіки межах, а основним фактором зниження споживчої інфляції є динаміка її небазової складової.

Коментуючи вплив фіскальної політики на сукупний споживчий попит у країні, Нацбанк зауважив, що вона пом'якшала порівняно з початком року: профіцит держбюджету за перший квартал змінився дефіцитом у другому кварталі. Однак це поки не відбилося на динаміці споживчої інфляції, оскільки вплив державних витрат на неї спостерігається з лагом приблизно в один-два квартали.

Нагадаємо, в липні 2012 року Держстат зафіксував дефляцію на рівні 0,2%, що з урахуванням двох попередніх дефляційних місяців призвело до дефляції за січень-липень і в річному вимірі на рівні 0,1%.

Держстат почав розрахунок базової інфляції в 2008 році. За підсумками 2009 року цей показник в країні становив 14,9%, тоді як споживчі ціни зросли на 12,3%. У 2010 році базова інфляція сповільнилася до 7,9%, зростання споживчих цін - до 9,1%, в 2011-му - відповідно до 6,9% і 4,6%.

Зараз ви читаєте новину «Номінальний ефективний курс гривні за рік зміцнився на 12,9% - НБУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути