субота, 31 липня 2021 10:30

Нобелівський лауреат закликав не боротися з ГМО

Нобелівський лауреат закликав не боротися з ГМО
Фото: wikiwand

Сьогодні виповнюється 77 років американському економісту Роберту Мертону. 1997 року він отримав Нобелівську премію з економіки "за новий метод визначення вартості похідних цінних паперів".

Роберт Кархарт Мертон народився 31 липня 1944 року в Нью-Йорку. Його батько - відомий соціолог Роберт Кінг Мертон.

Навчався в Колумбійському університеті і Каліфорнійському технологічному інституті. Ступінь доктора отримав в 1970 році в Массачусетському технологічному інституті. Викладав до 1988 року в MIT Sloan школа менеджменту. У 1988-2010 професор школи бізнесу Гарвардського університету. З 2010 професор Школи менеджменту Слоуна.

Розробив оригінальний метод виведення "формули Блека - Шоулза", яку використовують для вартісної оцінки опціонів (договір, за яким потенційний покупець або продавець товару, цінного паперу отримує право здійснити покупку або продаж за заздалегідь обумовленою або нефіксованою ціною - Gazeta.ua). Мертон застосував цю формулу до інших фінансових інструментів, таких як іпотека та студентські позики. Це зробило можливим широке застосування її та сприяло більш ефективному управлінню ризиками в суспільстві.

У 2003 році Мертон був замішаний в скандалі навколо американського хедж-фонду Long-Term Capital Management. Фонд звинувачували в ухилянні від сплати податків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дослідили, як люди ухвалюють найважливіші рішення

2016-го Роберт Мертон підписав лист із закликом до Greenpeace, Організації Об'єднаних Націй та урядів усього світу припинити боротьбу з генетично модифікованими організмами (ГМО).

Мільйонер Альфред Нобель 27 листопада 1895-го підписав заповіт. Більшу частину статку передав на створення спеціальної премії. Фонд Нобелівської премії становив 31 млн крон - приблизно $250 млн зараз.

Альфред Нобель розбагатів на виробництві динаміту, який винайшов 1867 року. Відкриття принесло Нобелю всесвітню славу і фінансовий достаток. На хвилі піднесення промисловості Альфред відкрив понад 90 фабрик у всьому світі.

До кінця життя Нобель був власником майже 100 заводів, 355 патентів на різні винаходи. Що спонукало винахідника створити премію - невідомо. Відсотки за заощадженнями мали щороку спрямовувати на нагороди за досягнення у фізиці, хімії, медицині та фізіології, літературі й миротворчої діяльності. Заповіт Нобеля спочатку сприймали скептично. Родина хіміка вимагала визнати заповіт незаконним. Однак заповіт набув чинності.

Зараз суми премій становлять 8 млн шведських крон - $1,1 млн. Кандидатів щороку в день смерті Нобеля,10 грудня, називає Шведська королівська академія наук.

Зараз ви читаєте новину «Нобелівський лауреат закликав не боротися з ГМО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути