середа, 27 листопада 2019 17:34

Невизначеність з "Укртелекомом" веде до заморожування модернізації підприємства – експерт

Невизначеність з "Укртелекомом" веде до заморожування модернізації підприємства – експерт
Адвокат Артем Подольський: "Затягування судового розгляду навколо "Укртелекому" знижує його конкурентоспроможність на ринку телекомунікаційних послуг"

Судова епопея навколо "Укртелекому" гальмує розвиток підприємства і не дозволяє залучити інвестиції.

Про це написав адвокат, партнер ЮФ Trusted Advisors Артем Подольський в колонці для видання "Pravo".

Адвокат нагадав, що епопея з оскарженням Фондом держмайна приватизації ПАТ "Укртелеком" триває вже третій рік - після чергового рішення Верховного Суду справу знову передано на розгляд суду першої інстанції. На його думку, така ситуація є негативним сигналом для іноземних інвесторів, яких керівництво країни намагається залучити в Україну.

"Правова невизначеність явно не йде на користь Україні. Тим більше перед черговою великою приватизацією. Тим більше перед відкриттям ринку землі. Тим більше з огляду на невтішну оцінку земельної реформи місією Міжнародного валютного фонду. Інвестори в черговий раз отримують сигнал, що Україна, незважаючи на всі декларовані реформи, не в змозі ні гарантувати, ні захистити право власності, ні вирішити спір в розумні терміни. І, безумовно, всі ці ризики будуть враховані при прийнятті рішення про інвестування в українську економіку", - вважає Подольський.

Він також підкреслив, що затягування судового розгляду навколо "Укртелекому" гальмує розвиток самого підприємства і обмежує його в можливості залучати інвестиції, що знижує його конкурентоспроможність на ринку телекомунікаційних послуг.

"Для самого ж ПАТ "Укртелеком" явне затягування справи (Верховний Суд, відкриваючи чергове коло слухань, обмежується загальними фразами про необхідність "всебічного, повного і об'єктивного дослідження доказів у справі, встановлення наявності/відсутності тих обставин, на які посилаються сторони") загрожує як мінімум втратою динаміки на телекомунікаційному ринку, який стрімко розвивається. Щоб бути конкурентними, треба залучати інвестиції, а інвестувати в компанію, доля якої не зрозуміла, не буде ніхто. У 2015 році "Укртелеком" залучив кредит China Development Bank (CDB) на модернізацію на суму 400 млн доларів. Проект був заморожений через рік, і є всі підстави вважати, що причиною цього став позов Фонду держмайна", - зазначив Подольський.

Нагадаємо, політолог Володимир Фесенко заявив, що ігри з реприватизацією принесуть Україні збитки і вдарять по інвестиційному іміджу. А також висловив упевненість, що про плани успішного проведення приватизації в наступному році можна буде забути, оскільки жоден іноземний інвестор не прийде в країну, де проводять реприватизацію.

Раніше ЗМІ повідомляли, що повернення в держвласність "Укртелекому" спровокує підвищення цін на телекомунікаційні послуги для споживачів і негативно позначиться на їх якості.

Зараз ви читаєте новину «Невизначеність з "Укртелекомом" веде до заморожування модернізації підприємства – експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути