Ексклюзиви
вівторок, 05 грудня 2017 18:07

Невтішна новина: в Україні зросла частка підроблених товарів

Невтішна новина: в Україні зросла частка підроблених товарів
Залежно від сегменту, фальсифікат на українському ринку досягає 30-70%. Фото: Clicow

Сьогодні на прилавках українських магазинів можна побачити саморобну каву, парфуми, побутову хімію і ліки. Продуктовий фальсифікат знаходимо навіть у великих мережевих супермаркетах.

За оцінками експертів і дослідницьких лабораторій, з кожним роком частка підробленого товару в Україні збільшується. Чиновники, які покликані пильнувати якість товарів і захищати права споживачів, підтверджують цей факт, інформує ubr.ua.

Залежно від сегменту, фальсифікат на українському ринку досягає 30-70%.

"Обсяги фальсифікату ростуть. Знаходили його, навіть у іменитих виробників і на полицях великих торгових мереж. На жаль, зараз для українців ціна - на першому місці. Тому фальсифікований товар користується попитом", - каже експерт науково-дослідного центру незалежних споживчих експертиз Ніна Кільдій.

За оцінками експертів найчастіше підробляють молочні продукти, ковбасні вироби, бакалійні товари. Так, у молоко додають рослинні жири. А у сметані взагалі може не виявитися молока. У варену ковбасу замість свинини додають більш дешеве куряче м'ясо і підсилювачі смаку. У томатну пасту недобросовісні виробники додають барвники і шкідливі консерванти.

Експерти радять бути уважними при купівлі червоної ікри. Фальсифікований товар часто продають як акційний чи власного виробництва. Ціна такої ікри на 3-5 грн менша від ціни якісного продукту.

Сьогодні фальсифікат зустрічаємо навіть серед одягу. Так, сорочка 100% бавовна після експертизи виявилася 100% поліестер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "В Україні вигідно спекулювати – купив-продав, а не виробляти"

Експерти застерігають, що останнім часом активно підробляють всілякі засоби для чищення, порошки, які чутливим споживачам, в кращому випадку, загрожують алергією.

"Основний склад прального порошку вже не змінювався багато десятиліть. Умільці просто замовляють окремі інгредієнти через інтернет, змішують їх і отримують порошок, який потім пересипають в пачки іменитих брендів або продають на ринках просто в пластиковій тарі", - каже директор асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

Купуючи в інтернеті, експерти радять одразу порівняти зовнішній вигляд товару, що вказаний на сайті, з виглядом на офіційній сторінці виробника. Інтернет-магазини зобов'язані видавати фіксальні чеки і "проштамповану" гарантію.

Україна продовжує лідирувати в рейтингу зростання цін на продукти харчування серед країн Європи. Наша держава також відзначилася і досить високим рівнем інфляції (16,4%), в той час, як в Європі вона становить менше 3%. Українські парламентарії не були готові до подібного, оскільки при розрахунку державного бюджету на 2017 рік, рівень інфляції закладався в 8,1% (удвічі менше).

Зараз ви читаєте новину «Невтішна новина: в Україні зросла частка підроблених товарів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути