Ексклюзиви
середа, 20 квітня 2011 17:44

Непрофесійна діяльність уряду веде до знецінення гривні - академік

Непрофесійна діяльність уряду веде до знецінення гривні - академік

Зростання дефіциту зовнішньої торгівлі негативно позначиться на міцності національної валюти й може призвести до її знецінення.

Таку думку Gazeta.ua висловив академік Академії економічних наук, професор Володимир Пилипчук.

"Від девальвації гривню рятують резерви Нацбанку, які фактично позичені у Міжнародного валютного фонду. Щоб валюта не обезцінилася, НБУ знову доведеться брати гроші в борг. Якщо така тенденція в зовнішній торгівля збережеться, то гривня девальвуватиме відповідно до того, як наростатиме від'ємне сальдо. Чим більше переважатиме імпорт товарів над експортом, тим швидше знеціниться гривня", - пояснив він.

Науковець переконаний, що така ситуація в зовнішній торгівлі є результатом непрофесійності українського уряду.

"Все це – наслідок поганого господарювання. Продаємо менше, ніж купуємо. Сільське господарство, яке здатне прогодувати 400 млн населення, не може забезпечити потреби в продовольстві українців. Подивіться, що ми завозимо із закордону – гречку, сало. Капуста в нас стала дорожчою, ніж апельсини. Або ж не працюють льонозаводи, простоюють швейні фабрики, а одяг веземо з Китаю та Туреччини. Це – показник того, що відсутня планомірна робота щодо підвищення ефективності вітчизняного виробництва. Потрібно зменшити імпорт і нарощувати експорт", - зазначив учений.

На думку Пилипчука, розвиток сільського господарства дозволить подолати дефіцит зовнішньої торгівлі України.

"Скажімо, якщо виробництво валового продукту в Україні за міжнародними оцінками становить $ 369 млрд, то тільки вітчизняна сільськогосподарська галузь здатна давати виробництво на $ 400-450 млрд. Сільгоспвиробництво здатне збільшити експорт і змінити картину в зовнішній торгівлі України. А це приклад тільки однієї галузі", - сказав він.

Нагадаємо, що Держкомітет статистики зафіксував негативне сальдо зовнішньої торгівлі України в січні-лютому цього року в понад 2 млрд 80 млн дол., що більше проти торішнього маже в 3,5 раза.

У січні-лютому 2010 року імпорт товарів переважав експорт на 656,3 млн дол.

Зараз ви читаєте новину «Непрофесійна діяльність уряду веде до знецінення гривні - академік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути