середа, 19 січня 2022 12:15

Нафтогаз: АМКУ зацікавила колишня угода з компанією Фірташа, контракт розірвали ще в жовтні

Автор: 24 КАНАЛ
 

НАК "Нафтогаз України" відповів на закиди Антимонопольного комітету України (АМКУ), який 18 січня повідомив про початок розгляду справи про порушення ТОВ "Газопостачальна компанія "Нафтогаз Трейдинг" законодавства про захист економічної конкуренції.

Компанії закидають зловживання монопольним становищем на ринку оптової реалізації природного газу.

Тим часом у Нафтогазі пояснюють: справа АМКУ стосується колишньої угоди, підписаної за попереднього менеджменту компанії в березні 2021 року з ТОВ "ЙЕ Енергія" (яку пов'язують із Дмитром Фірташем). Керівником Нафтогазу на той час був Андрій Коболєв, курував відповідний напрямок роботи у компанії головний виконавчий директор Отто Ватерландер, а безпосереднім підписантом документів виступив директор дивізіону "Трейдинг" Віллем Коппульс.

"Відповідний контракт дійсно надавав компанії "ЙЕ Енергія" можливість купувати газ у Нафтогазу дешевше, ніж це могли робити інші постачальники газу населенню. Він також давав можливість весь газ, придбаний за ціною 7,4 грн за м куб., перепродавати не населенню, а комерційним компаніям, ціни для яких на ринку можуть перевищувати і 40 грн за м куб. При цьому Нафтогаз був би вимушений все одно постачати газ для потреб населення. Зазначений контракт з "ЙЕ Енергією" також створював невиправдані кредитні ризики для Нафтогазу, оскільки він передбачав оплату по факту за проданий газ в період до жовтня 2021 року", - йдеться в повідомленні Нафтогазу.

Проте, як нагадують у компанії, із жовтня 2021 року Нафтогаз зупинив дію зазначеної угоди з ТОВ "ЙЕ Енергія".

"І таким чином зупинив можливі багатомільярдні зловживання. Борги компанії "ЙЕ Енергія" перед національною компанією за цими угодами не погашені донині, - додають у Нафтогазі. - Завдяки розірванню зазначеного контракту нове керівництво Нафтогазу упередило втрати для державної компанії та, відповідно, отримання надприбутків "ЙЕ Енергією" на суму понад 110 млрд грн".

Наразі Нафтогаз реалізує газ усім компаніям, що постачають його населенню, за єдиною ціною та на однакових умовах в межах балансуючої групи, наголошують у національній компанії.

Зараз ви читаєте новину «Нафтогаз: АМКУ зацікавила колишня угода з компанією Фірташа, контракт розірвали ще в жовтні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути