четвер, 07 січня 2021 21:10

Не потрібно чіпати ФОПів - експерт про оподаткування малого бізнесу

Не потрібно чіпати ФОПів - експерт про оподаткування малого бізнесу
У багатьох країнах є мінімум, який не оподатковується. Фото: unsplash

Нереально повернути ФОПам всю суму втраченого доходу. Я думаю, що і по 8 тис. грн державі буде складно виплатити. Бо зараз економіка не у найкращому стані, розповідає Gazeta.ua президент Асоціації платників податків України Грігол Катамадзе.

Він зазначає, що фізичні-особи підприємці - це, з одного боку, самозайняті люди. З іншого боку, ФОПи дають можливість працювати багатьом людям в тих складних умовах, у яких опинився весь світ.

"У 90-ті не було можливості забезпечити громадян робочими місцями. Вирішили прийняти спрощену систему оподаткування, щоб розвивався український малий і середній бізнес. Через деякий час великий бізнес почав зловживати ФОПами. Але цю проблему має вирішувати правоохоронна система. На жаль, цього немає. Натомість зараз намагаються провести тотальну фіскалізацію і це зачіпає простих підприємців", - каже президент асоціації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому ФОПам відмовляють у допомозі 8 тис. грн

Він переконаний, що з півтора мільйона українських ФОПів лише 5-7% зайняті у зловживаннях.

"Решта - займаються невеликим бізнесом. Навіщо їх чіпати? У багатьох країнах є мінімум, який взагалі не оподатковується", - каже Грігол Катамадзе.

Він наводить приклад Грузії.

"Чотири роки тому в мікробізнесі обсяг обороту на рік був $100 тисяч, діяла фіксована ставка податку 5%. У 2017 році замінили податок на прибуток податком на розподілений капітал (Або податок на виведений капітал. Його ввели у Естонії, Латвії, Грузії. Оподатковується лише прибуток, який підприємець забирає як власний дохід. Якщо реінвестує гроші в компанію, податок не сплачує - Gazeta.ua). За перший рік бюджет втратив приблизно до $300 мільйонів - якщо використовувати слово "втрата", як це роблять українські фахівці. У Грузії говорять, що ці гроші залишились в економіці для розвитку малого і середнього підприємництва. Через рік мали економічне зростання 1,5%. Ще за рік - збільшили обсяг обороту для мікробізнесу до $200 тисяч і знизили податок до 1%. І ми бачимо, що бізнес розвивається", - пояснює президент асоціації.

Повну версію розмови з президентом Асоціації платників податків України Гріголом Катамадзе читайте в журналі "Країна".

Із 22 грудня Пенсійний фонд почав виплачувати по 8 тис. грн одноразової допомоги підприємцям і найманим працівникам. Її отримали 456 тис. осіб.

Зараз ви читаєте новину «Не потрібно чіпати ФОПів - експерт про оподаткування малого бізнесу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути