понеділок, 27 вересня 2010 16:30

НБУ заборонить валютні кредити для фізосіб

НБУ заборонить валютні кредити для фізосіб
Для зниження тиску на курс гривні Нацбанк вирішив повністю заборонити в Україні валютне кредитування.

Цю перспективу в п"ятницю на закритій нараді банкіри обговорили з НБУ.

Як повідомив один з банкірів, у п"ятницю на закритій нараді в Нацбанку регулятор оголосив про намір повністю заборонити валютне кредитування не тільки населення, але й підприємств.

"Як перехідний варіант, напевно, залишимо якісь види валютного кредитування. Але вирішили, що якщо скасовувати, то скасовувати всі", - підтвердило високопоставлене джерело в НБУ. Дату заборони він називати не став, відзначивши, що це питання знаходиться у веденні виконавчого директора з валютного регулювання Анатолія Балюка.

"Напевно скоро", - додав чиновник НБУ. "Коли один з банкірів обурився і запитав: "Куди нам дівати валютні депозити, якщо ми не можемо кредитувати?", Директор валютного департаменту сказав, що запропонує нам свопи", - розповів банкір.

Як вважає директор департаменту аналітики компанії Astrum Investment Management Олексій Блінов, політика регулятора зрозуміла, оскільки в 2008 р. найбільш постраждалими від кризи стали ті громадяни, чий рівень доходів був середнім, однак у них були кредити у валюті.

"Від них виходив основний шквал народного невдоволення, пов"язаний з девальвацією національної валюти. І НБУ з цих політичних мотивів максимально виступав проти валютних кредитів. Тому зараз його позиція зрозуміла. Рано чи пізно (і це не специфіка найближчого року-двох) ситуація повториться. З наступним світовим спадом економіки ми отримаємо ситуацію, аналогічну 2008 році ", - зазначив він.

На думку О. Блінова, сьогодні банки вже почали видавати кредити, в тому числі і в іноземній валюті і люди будуть віддавати перевагу брати кредити в іноземній валюті.

Тим не менш аналітик упевнений, що Нацбанку вдасться відстояти цю заборону.

Нацбанк став боротися з валютним кредитуванням відразу після початку кризи, яка призвела до девальвації гривні на 60%.

У жовтні 2008 року НБУ прийняв постанову N319, яка дозволила банкам видавати кредити у валюті тільки резидентам, що мають валютну виручку.

Вже в грудні НБУ ввів в дію нові норми резервування, які зробили невигідним кредитування населення у валюті: ставка резервування при видачі кредиту становила 50% від його суми, а при простроченні на один день - 100%. У червні 2009 р. Верховна рада прийняла закон, що підтверджує заборону на кредитування в іноземній валюті. Позики у валюті дозволили брати фізичним особам у безготівковій формі тільки для оплати лікування та навчання за кордоном. Компанії для отримання кредиту повинні були мати валютну виручку.

У 2009 р. банкіри також нерідко висловлювали думку і про заборону валютних депозитів.

На думку багатьох керівників комерційних банків, забезпечувати такі депозити невигідно, тому що на руках у людей знаходяться декілька мільярдів доларів, і банківська система не зможе всіх задовольнити. Також, як були впевнені банкіри, банки тепер не мають можливості купувати валюту для виплати відсотків за вкладами.

РБК-Украина

Зараз ви читаєте новину «НБУ заборонить валютні кредити для фізосіб ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути