неділя, 09 вересня 2012 12:39

НБУ відмовляється від фіксованого курсу гривні - Данилишин

НБУ відмовляється від фіксованого курсу гривні - Данилишин
На думку Данилишина, потрібно розширити коридор коливання гривні, а потім поступово перейти на вільний обмінний курс. Фото: investgazeta.net

НБУ тримає прив'язаним курс гривні з політичної, а не економічної доцільності.

Таку думку в коментарі для Gazeta.ua висловив екс-міністр економіки, академік Богдан Данилишин.

"У даний час НБУ втримує курс за рахунок спалювання резервів, що може мати дуже погані наслідки в перспективі, - переконаний фахівець. - І тому, якщо ще два місяці до виборів це буде продовжуватись - після виборів втримати ситуацію буде надзвичайно важко. Крім того, складається враження, що Національний банк все ж таки поступово відмовляється від фіксованого курсу гривні. З точки зору забезпечення підтримки ключових секторів економіки така політика проводиться з метою підвищення цінової конкурентноздатності ключових експортерів продукції, стримування імпорту та поступового переходу до вільного обмінного курсу".

На думку Данилишина, нині економічна кон'юнктура складається таким чином, що зовнішній ринок більше не може забезпечити економічного зростання в Україні, а внутрішній – замінити зовнішній.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Більше 8,5 гривні за долар не буде - експерт

"Неможливість погашення зовнішнього боргу України є загрозливою, - каже економіст. - До кінця 2012 року при сучасних тенденціях розвитку економіки країни, слід очікувати зростання відносного показника державного боргу до 40% ВВП за рахунок запозичень на внутрішньому ринку, випуску єврооблігацій. Я не буду прогнозувати курс гривні. Скажу прямо, я не прихильник фіксованого курсу. Треба переходити на вільний обмінний курс. Він стимулюватиме до гривневих заощаджень, люди більше користуватимуться гривнею. Потрібно розширити коридор коливання гривні, а потім поступово перейти на вільний обмінний курс".

Нагадаємо, у серпні Україна повернула Міжнародному валютному фонду 1 млрд доларів.

При цьому від прем'єра Миколи Азарова вимагають відновити переговори з МВФ.

Як заявив голова Ради НБУ Ігор Прасолов, зараз Україні не потрібна валюта МВФ, але "ми не може прогнозувати подальшу ситуацію на світових ринках. Ми на всяк випадок повинні мати можливість звернутися за грошима до МВФ".

За даними компанії Драґон Кепітал, Україна винна МВФ $13 мільярдів.

4 вересня курс долара на міжбанку зріс до 8,20 грн через значне перевищення попиту на валюту над її пропозицією. У Нацбанку пояснили падіння гривні проведенням тендеру щодо ліквідності комерційних банків на 3,8 млрд грн, частина з яких потрапила на валютний ринок.

Зараз ви читаєте новину «НБУ відмовляється від фіксованого курсу гривні - Данилишин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути