Ексклюзиви
вівторок, 19 травня 2020 12:13

НБУ пояснив, чому не варто Укрпошту робити банком
3

У Нацбанку наголошують, що Укрпошта може отримати переваги і можливості ведення банківської діяльності, але не нестиме жодної відповідальності.
Фото: НБУ
За словами гендиректора Укрпошти Ігоря Смілянського, 15 млн мешканців віддалених українських селищ та сіл досі позбавлені доступу до елементарних фінансових послуг.
За словами гендиректора Укрпошти Ігоря Смілянського, 15 млн мешканців віддалених українських селищ та сіл досі позбавлені доступу до елементарних фінансових послуг.

Національний банк виступив проти ініціативи створити "поштовий" банк, а тому дозволити Укрпошті надавати банківські послуги.

Зокрема, це передбачено законопроєктами №2788-д та №2788. Їх планують розглянути в парламенті, повідомили в НБУ.

"Роль держави в банківському секторі має зменшуватися, а не зростати. Це сприятиме конкуренції і, відповідно, підвищенню якості фінансових послуг. Сьогодні частка держави – 55%. З урядом плануємо зменшити її до 25% до 2025 року завдяки частковій приватизації держбанків", - пояснили в Нацбанку.

У Нацбанку наголошують, що Укрпошта може отримати переваги і можливості ведення банківської діяльності, але не нестиме жодної відповідальності. Поштовому оператору не потрібні банківська ліцензія, нормативи та вимоги до роботи з коштами населення. НБУ зможе встановлювати тільки порядок відкриття і ведення рахунків.

Крім того, виникає підвищений ризик відмивання коштів. Адже Укрпошта не розуміє реальної вартості ведення банківського бізнесу.

"Як альтернатива Укрпошта у сільській місцевості може надавати агентські послуги від імені банків. Також може працювати у межах нового платіжного законодавства, тобто вести рахунки клієнтів та забезпечувати розрахунки, випускати власні платіжні картки без участі банку", - запропонували в НБУ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Депутати реформою в Укрпошті відкотять оператора до радянських часів - ЗМІ

За словами гендиректора Укрпошти Ігоря Смілянського, компанія виконуватиме всі вимоги НБУ и навіть стане членом Фонду гарантування вкладів.

"Конкурувати теж не будемо. Адже наша мережа - в селі, звідки банки пішли. А якщо Нацбанк не хоче конкуренції між держбанками, об'єднайте їх в один - і отримаєте понад 8 мільярдів гривень на рік економії за витратами, не рахуючи рефінансування", - наголосив Смілянський.

Українські пенсіонери переважно отримують щомісячні виплати через банківські відділення. Таких нараховують 7,5 млн громадян, або 66,4% від усіх пенсіонерів. Найбільше пенсіонерів обслуговують Приватбанк та Ощадбанк, передає пресслужба Пенсійного фонду. Також виплати нараховують через Укрпошту. Гроші пенсіонерам приносять листоноші.

Зараз ви читаєте новину «НБУ пояснив, чому не варто Укрпошту робити банком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути