пʼятниця, 18 січня 2013 11:12

НБУ: Ніякої стагнації в економіці немає, а доходи українців лише зростають

НБУ: Ніякої стагнації в економіці немає, а доходи українців лише зростають
Фото: ipress.ua

Дані Державної служби статистики про роботу основних галузей в грудні дозволяють заявити, що українська економіка завершила 2012 з легким плюсом в районі декількох десятих відсотка.

Про це в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна" заявив керівник групи радників голови Національного банку України (НБУ) Валерій Литвицький.

За його словами, Україна має всі можливості прискорити економічне зростання в 2013 році до значень, близьких до бюджетного орієнтиру в 3,4%.

Литвицький розповів, грудневі показники не змінили ситуації перших 11 місяців року.

"Уповільнення в промисловості, транспорті та будівництві з урахуванням питомої ваги цих галузей було, в основному, перекрито прискоренням в інших галузях, які у вирішальній мірі залежать від внутрішнього споживчого попиту, насамперед, сфери послуг, зокрема торгівлі", - пояснив керівник групи радників глави НБУ.

Він підкреслив, що вирішальну роль у тому, що економіка не увійшла за підсумками року в мінусову площину, зіграла сфера послуг, в тому числі торгівля, банківський сектор, в якому після значної перерви відзначається зростання прибутку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіяни напророкували Україні апокаліпсис: тотальне зубожіння і масові бунти

"Економіка максимально наблизилася до межі повномасштабної рецесії, але зупинилася біля її порога. Багато в чому це відбулося завдяки внутрішньому попиту, який був підкріплений переважним в порівнянні з минулим роком темпом зростання реальних доходів і реальних зарплат. Реальний сектор не був такою опорою для економічного зростання", - сказав радник глави НБУ.

Литвицький зазначив, що при цьому соціально-економічна ефективність економіки в 2012 році була більш переконливою, ніж у 2011 році, і в цьому контексті твердження, що економіка була в стагнації, помирала, виглядають украй непереконливо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Світовий банк погіршив прогноз зростання ВВП України

"Як можна про це говорити, якщо реальні доходи росли на третину швидше, ніж у 2011 році: 13,7% проти 10,3% (дані за третій квартал)", - пояснив експерт.

Він додав, що реальна заробітна плата також зростала переважними в порівнянні з 2011 роком темпами: 14,7% проти 8,5% за підсумками 11 місяців, а в структурі ВВП за категоріями доходу оплата праці сягає 50%.

"Визначальними для економіки будуть два найближчі місяці: чи станеться закріплення уповільнення, або вона повернеться до висхідної динаміки", - підкреслив Литвицький.

Зараз ви читаєте новину «НБУ: Ніякої стагнації в економіці немає, а доходи українців лише зростають». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути