Ексклюзиви
четвер, 09 січня 2020 10:26

Назвали втрати України після запуску "Турецького потоку"

Назвали втрати України після запуску "Турецького потоку"
Запуск газопроводу "Турецький потік" знизить транзит через Україну 2020 року на 15 мільярдів кубометрів. Фото: s.mind.ua

Запуск газопроводу "Турецький потік" знизить транзит через Україну 2020 рокуна 15 млрд куб. м. Україна шукає нові можливості для залучення інфраструктури "старого" Трансбалканського газопроводу.

Про це у Facebook повідомив голова Оператора ГТС Сергій Макогон.

"Сьогодні пафосно запустили "Турецький потік". Проєкт без економічного сенсу, але з великою політичною складовою.

На жаль, ми не змогли його зупинити. І вже відчули його вплив. Транзит газу через Україну в Балканському напрямку з 1 січня здійснюється тільки для потреб Румунії та Молдови. Болгарія, Туреччина та інші країни в цьому регіоні не отримують газ через Україну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У разі невиконання Росія має бути покарана" – експерт про транзитний контракт

Міністр енергетики Болгарії Теменужка Петкова раніше казала, що отримання російського газу через Туреччину дасть можливість заощаджувати на транзиті щороку понад 70 млн левів. Це понад 955 млн грн. За її словами, це дасть змогу знизити ціну на газ приблизно на 5%.

Зниження транзиту через Україну цього року становитиме близько 15 млрд куб. м.

"Ми шукаємо нові можливості для використання наявної інфраструктури (Трансбалканського газопроводу) і домоглися створення на його базі нового коридору для поставок газу в Україну з Болгарії, Туреччини і Греції в обсязі до 15,8 млн куб. м на добу. Розраховуємо на тестові поставки вже в січні", – написав Макогон.

Президент Росії Володимир Путін і лідер Туреччини Реджеп Таїп Ердоган узяли участь у церемонії запуску газогону "Турецький потік" у Стамбулі. Він дасть можливість постачати газ низці країн в обхід України.

Зараз ви читаєте новину «Назвали втрати України після запуску "Турецького потоку"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути