субота, 25 серпня 2018 21:10

Назвали умови для розвитку малого і середнього бізнесу в Україні

Назвали умови для розвитку малого і середнього бізнесу в Україні
Для розвитку бізнесу в Україні потрібен доступний кредитний ресурс. також лояльні інвестиційні умови. Фото: ubr.ua

Україна за кількістю підприємств обіграла Німеччину і Польщу, розповів Gazeta.ua президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

"Щоправда більшість працюють у тіні. Не платять податки, фактично відмивають гроші, продають контрабанду, отримують прибуток по 100-200% від обороту товару. Потрібно ліквідувати спрощену систему оподаткування. У Європі її немає. Наприклад, польські підприємства, які платять податки, можуть створювати виробничі корпорації з німецькими та англійськими компаніями. Мають можливість інвестувати власні та гроші європейських фондів. Їх дають на тривалий час і вони дешеві. Таким чином, з'являються нові робочі місця та виробничі потужності", - каже Охріменко.

Він додає, що в Україні відсутній показник "активні компанії". Часто ФОП відкривають, щоб відмивати гроші. Коли підприємство стає не вигідним, його ліквідовують. Фактично воно існує на папері.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які кредити популярні серед українців

"У нас продукцію експортує лише великий бізнес. Наприклад, підприємства, які виробляють олію чи метал. ФОПи цього робити не можуть. Там потрібно сплатити податок на додану вартість. Водночас у Польщі на експорт в основному орієнтуються малі та середні підприємства. Вони співпрацюють з великими корпораціями. Постачають їм комплектуючи, одяг чи взуття", - резюмує експерт.

За словами економіста Андрія Новака, українським підприємцям потрібен дешевий і доступний кредитний ресурс для розвитку бізнесу. Також лояльні інвестиційні умови. Можливість захистити законні права в суді у разі виникнення проблем.

"Політика уряду та Нацбанку у першу чергу спрямована на підтримку крупного експортно-орієнтованого бізнесу. Для цього постійно здійснюють девальвацію гривні. Водночас нічого не роблять, що підтримати малий і середній бізнес в Україні. Тому підприємства або закриваються, або переносять бізнес за кордон", - підсумовує Новак.

Україну визнали країною з найгіршими умовами для бізнесу. Про це свідчить рейтинг Асоціації європейських торгово-промислових палат. Найкраще бізнес вести у Данії, Норвегії та Фінляндії.

Зараз ви читаєте новину «Назвали умови для розвитку малого і середнього бізнесу в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути