Ексклюзиви
вівторок, 14 серпня 2018 21:10

Які кредити популярні серед українців

Які кредити популярні серед українців
За останній квартал, незважаючи на збільшення відсоткової ставки, кредити не подорожчали. Фото: Бізнес-UA!

Українці переважно беруть гривневі кредити на поточні потреби, розповів Gazeta.ua аналітик фірми "Альпарі" Максим Пархоменко.

"У відсотковому вираженні бачимо зростання кредитного портфелю на 30% за останній рік. Менше стало доларових кредитів. Після 2014 року банки і населення враховують ризики, пов'язані з іноземною валютою. Нацбанк у своєму останньому огляді банківського сектора повідомляє про зростання кредитування населення. І відповідно зростанні доходів банків на цьому тлі. За останній квартал, незважаючи на збільшення відсоткової ставки, кредити не подорожчали", - говорить Максим Пархоменко.

Банки активно нарощують операції з роздрібним кредитним портфелем.

"Даний продукт завжди показував максимальну прибутковість. Також такий кредитний портфель можна легко продати, якщо виникнуть проблеми з поверненням коштів. У цілому, період стабілізації банківського сектора і зниження частки непрацюючих кредитів в Україні успішно закінчився. До кінця року структура кредитів не буде змінюватися. Як і раніше, банки будуть нарощувати частку роздрібних кредитів через максимальної прибутковості і простоти роботи з ними. Також будуть активно кредитувати малий і середній бізнес", - зазначив аналітик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна отримала $1,2 млрд: звідки переказали найбільше

Збільшився також розмір вкладів населення в банках.

"Згідно зі звітом НБУ, обсяг депозитів зріс на 20 відсотків. У комерційних банках - це гривневі вклади. Валютних депозитів стало більше в державних банків. Ставки по депозитах залишаються на рівні 14% річних. По кредитах - 16%. В основному їх бере середній і малий бізнес. В першу чергу популярні короткострокові кредити", - додав Максим Пархоменко.

За останній тиждень в українських банках середні відсоткові ставки по депозитах зросли для всіх валют. Лідерами зростання прибутковості серед вкладів у доларах США стали заощадження терміном від 3 до 6 місяців - на 0,07 п.п. до 2,03%. Депозити строком понад рік подорожчали на 0,03 п.п. і пропонують 2,84% річних.

Зараз ви читаєте новину «Які кредити популярні серед українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути