пʼятниця, 27 квітня 2018 12:04

Назвали союзника України в "газовому конфлікті" з Росією

Назвали союзника України в "газовому конфлікті" з Росією
У співпраці з Україною зацікавлений ряд компаній з Європи. Фото: korrespondent.net

В умовах "газового конфлікту" з Росією Україна потребує європейського союзника, який би домовлявся з Газпромом щодо транзиту газу. Це може бути Італія.

"З огляду на рівень взаємин між керівництвом Нафтогазу і Газпрому, налагодити співпрацю буде проблематично. Якщо Україна хоче зберегти певні обсяги транзиту газу, то потрібен європейський партнер. Він би міг домовлятися з Москвою замість нас", - заявив директор спеціальних програм НТЦ "Психея" Геннадій Рябцев, пише "Обозреватель".

Він додав, що у співпраці з Україною зацікавлена низка компаній з Європи.

"Наскільки відомо, зараз є заявки від 10 європейських операторів. Це різні компанії за обсягами і можливостям впливу на Газпром. На мою думку, найцікавіші пропозиції надходять від італійських компаній", - каже експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нафтогаз майже зрівнявся прибутком із Газпромом

За його словами, через Україну проходить найкоротший маршрут російського газу на південь Європи.

"У першу чергу, південноєвропейські країни зацікавлені в збереженні обсягів транзиту на рівні хоча б 40 мільярдів кубометрів на рік. Це дозволить їм не залежати від австрійських і німецьких друзів. Які розпоряджатимуться всім газом, що надходить з північного напрямку", - підсумував Рябцев.

Російський Газпром направив документи про розірвання контрактів на постачання і транзит газу з Нафтогазом у Стокгольмський арбітраж. Офіційно постачання з Росії призупинили ще в листопаді 2015-го. Водночас, за умови доведення Україною економічної привабливості, Газпром пообіцяв обговорити умови підписання нового договору.

Зараз ви читаєте новину «Назвали союзника України в "газовому конфлікті" з Росією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути