За березень стрімко подорожчали овочі та м'ясо. Найбільше додали в ціні морква, буряк, капуста, свинина, яловичина та варена ковбаса.
"Кілограм моркви за березень подорожчав на 3 гривні. На початок квітня її у середньому продають по 10,9 гривень за кілограм. Буряк додав 2,8 гривні. У середньому коштує 10,9 гривень за кілограм. Капуста подорожчала до 7,5 гривень за кілограм. Ціна виросла на 1,6 гривню", - написав у Facebook директор асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.
Серед м'яса найбільше, на 1,9 грн, подорожчала свинина. Її середня ціна в Україні – 109,8 грн за кг. Яловичина за перший весняний місяць додала 1,8 грн. Коштує 122,2 грн за кг. На 1,6 грн за кг подорожчала варена ковбаса. Середня ціна виросла до 85,4 грн за кг.
"У відсотковому еквіваленті найбільше подорожчала морква, буряк, капуста, картопля і цибуля. Тобто весь борщовий набір. Морква додала в ціні 38%, буряк - 35%. Капуста подорожчала на 27%, картопля — на 10%, цибуля — на 9%", - додав Дорошенко.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яйця коштують найдорожче за останні 5 років
Він зауважив, що до п'ятірки лідерів по зростанню ціни наближаються яблука. Вони подорожчали на 1,5 грн, або 8%. Коштують 19,7 грн за кг. Морожена риба додала в ціні понад 1 грн — 68,5 грн за кг. Практично усі молочні вироби за березень подорожчали на 50 коп. Відтепер кілограм м'якого сиру коштує 91,5 грн, сметани – 52,2 грн.
"Водночас настрій пересічному українцю може підняти здешевлення на 80 копійок гречки. Крупа у середньому коштує 20 гривень. Також зменшилася ціна на цукор — 20 копійок на кілограмі. Тепер коштує 15,3 гривні", - резюмував експерт.
За рік на 17% зменшилась купівельна спроможність українців, які отримують доходи до 3723 грн. Це при тому, що мінімальна зарплата зросла на 16% - з 3200 до 3723 грн.
Коментарі