вівторок, 10 жовтня 2023 11:37

Назвали область із найдорожчою землею в Україні

Назвали область із найдорожчою землею в Україні
В Україні дорожчає земля. Фото: pixabay.com

Попри війну попит на землю сільськогосподарського призначення залишається стабільним.

Середня ціна на землю зростає, але не в усіх регіонах, повідомили у пресслужбі Міністерства аграрної політики та продовольства України.

"Земля значно подорожчала у Тернопільській, Львівській та Івано-Франківській областях. В останній вона найдорожча - майже $2 тис. за гектар. На Львівщині вартість землі зросла до $1450 за гектар, а на Тернопільщині - до $1400. Це показник того, що є попит на землю і ціна не стоїть на місці. Все працює", - заявив заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій та цифровізації Денис Башлик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Долар вперше впав нижче за рівень фіксованого курсу

За три роки з початку земельної реформи подарували та продали лише 1% землі. Другий етап земельної реформи стартує у січні 2024 року. Відкриється ринок для юридичних осіб, але купувати землю зможуть лише українці. Іноземцям доступ, як і раніше, буде закрито.

"Рішення про допущення до земельного ринку громадян інших держав ухвалюватиметься на всеукраїнському референдумі. З початком другого етапу сформується група юридичних осіб, які бажають отримати у власність землю, щоб розвивати тривалі інвестиційні проєкти. Це призведе до зростання ціни. Тому люди зараз дуже обережно підходять до розпорядження землею, розуміючи, що це нерухомий актив, який принесе їм дохід", - пояснив заступник міністра.

2 січня середня ціна землі в Україні становила 52 462 грн за 1 га.

В Україні з початку війни до 19 листопада уклали понад 31 тис. угод на купівлю сільськогосподарської землі загальною площею понад 56 тис. га. Якщо до 24 лютого в Україні в середньому продавали 10 тис. га земель на тиждень, то продажі впали в 4 рази – до 2 тис. га на тиждень.

Середня ціна землі в Україні у березні становила 39 тис. грн за 1 га. Такий показник порахували на основі 125 397 угод з продажу землі площею в 284,5 тис. га.

Зараз ви читаєте новину «Назвали область із найдорожчою землею в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути