пʼятниця, 18 січня 2019 13:24

Назвали головне завдання України на газових переговорах із Росією та ЄС

Назвали головне завдання України на газових переговорах із Росією та ЄС
Чинний транзитний контракт Україна та Газпром уклали 2009-го терміном на 10 років. Після його завершення російська компанія планує максимально скоротити транзит газу через територію України. Фото: epravda.com.ua

Газпром може припинити транзит газу територією України після завершення діючого транзитного контракту.

"Головним завданням України на запланованих тристоронніх газових переговорах є збереження транзиту газу територією України", - заявив голова правління НАК "Нафтогаз" Андрій Коболєв на брифінгу.

За його словами, транзитний контракт повинен відповідати всім нормам європейського права.

"Якщо російська сторона не буде виконувати свої зобов'язання, то Україна отримуватиме гроші за недопоставлені обсяги газу", - додав Коболєв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нафтогаз почав стягувати $2,6 млрд боргу з Газпрому

Напередодні Газпром зірвав черговий раунд тристоронніх переговорів між Росією, Україною та Євросоюзом. Зустріч планували провести 21 січня 2019-го.

"Моє враження – вони тягнуть час до завершення політичного процесу. Чи буде достатньо часу після парламентських виборів укласти такі угоди? Якщо підготовчі процеси будуть йти протягом року, я думаю, що достатньо. Чи є вірогідність, що Газпром відмовиться підписувати новий контракт? Так, таке вже було. Чи може він відключити транзит? Таке було двічі 2006-го і 2009-го. Обидва рази у січні, створюючи шалений тиск як на Європу, так і на Україну", - нагадав голова Нафтогазу.

Україна втратила $32 млрд від газових контрактів 2009-го з Росією. Кожна українська родина понесла втрати на 61 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «Назвали головне завдання України на газових переговорах із Росією та ЄС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути