Ексклюзиви
четвер, 15 червня 2017 21:10

Назвали банки, які почали видавати кредити на житло

Назвали банки, які почали видавати кредити на житло
Кредити на житло на вторинному ринку надає тільки Ощадбанк. Фото: RIA.com

На сьогодні іпотечні кредити в Україні видають 5 банків: державні Укргазбанк і Ощадбанк, банк "Глобус", Крісталбанк, Аркада.

Передає domik.ua

"Повернення цього інструменту на ринок чекали майже 10 років - з 2008 року. Сьогодні його пропонують тільки окремі банки у співпраці з забудовниками. Дві з цих фінансових установ - державні. Умови для потенційних позичальників не надто приємні", - говорять аналітики порталу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ще царська побудова. Єдина незручність — усі кімнати прохідні"

Більшість банків надають кредити під прийнятні для позичальників відсотки тільки в перші 12-15 місяців. В окремих випадках пільгові умови продовжуються на перші два роки, але далі ставка зростає до середньої по ринку - від 22 до 27%.

"Це важливий крок. Завжди потрібно з чогось починати. Перша іпотека теж починалася з 25%, а потім прийшла до 8%. У 2007-2008 році іпотечні кредити масово видавали під 8-10% в доларах. Квартири активно продавалися, а ринок ріс на 50-60% в рік. Найближчим часом на таке зростання розраховувати не варто. Але можна сподіватися, що завдяки іпотеці ринок нерухомості почне потихеньку оживати", - говорить керівник проекту domik.ua Віталій Котенко.

Іпотека поки що зосереджена переважно на первинному ринку. Кредити на житло на вторинному ринку надає тільки Ощадбанк під 22% річних.

На однокімнатну квартиру в Києві потрібно збирати гроші 15 років. Відкладати 30% з кожної зарплати.

Зараз ви читаєте новину «Назвали банки, які почали видавати кредити на житло». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути