четвер, 19 квітня 2018 09:01

Навколо продажу Центренерго назріває скандал на $3 млн - ЗМІ

Навколо продажу Центренерго назріває скандал на $3 млн - ЗМІ
Журналісти вважають, що за красивим фасадом з іноземних "радників" і "консультантів" з продажу "Центренерго" видніються звичні договорняки і відкати

Прогрес не стоїть на місці, от і вітчизняна корупція з кожним днем ​​змінюється, приймаючи нові форми, але все так само розорює держбюджет і руйнує українську перспективу.

Журналістам вдалося дізнатися про нову, сучасну схему, в якій за красивим фасадом з іноземних "радників" і "консультантів" видніються звичні договорняки і відкати.

Як повідомляє автор статті "Іноземні поради - за наші гроші, або в чиїх кишенях осядуть 3 мільйони державних доларів?", 21 лютого цього року Кабінет міністрів України прийняв Постанову №111-р "Про визначення радника для підготовки до приватизації та продажу пакета акцій ПАТ "Центренерго" у розмірі 78,289% статутного капіталу товариства та оплати його послуг". Документом пропонується виплатити еквівалент 3 мільйонів доларів США якомусь "раднику", який повинен допомогти продати Центренерго швидко, прозоро і дорого. Мета, без сумніву, дуже благородна, але чи такі чисті помисли, задається запитанням журналіст: "Величезні бюджетні суми витрачають на те, що має ознаки неприкритої корупції. Часто такі проекти прикриваються новим трендом - залученням за космічні суми іноземних фірм або фахівців для виконання тих чи інших завдань у сфері державного управління, що нібито має гарантувати їх прозорість і відкритість".

Додатковим аргументом до версії, що в справі з Центренерго щось не чисто, є і сам факт прийняття скандальної постанови, яка кілька місяців тому, отримавши неабияку частку критики на урядовому комітеті, була відправлено на доопрацювання. Але в підсумку повернулася до Кабміну, і без будь-яких змін і доробок успішно проголосована. В українських реаліях такі кульбіти можливі, тільки якщо у вирішення є тіньові лобісти. Які, в даному конкретному випадку, і отримають свій профіт від дерибану премії з так званими радниками. "Чи не краще було б зберегти ці мільйони для економіки, для медицини, для армії, а не віддавати їх у руки розпіарених іноземних контор та їх місцевих посередників?" - пише автор.

Таким чином, Кабінет міністрів України розпорядився виплачувати величезні гроші невідомим "варягам" у той час, як закон закріплює передані ним функції за Фондом державного майна. ФДМ не просто може, а повинен виконувати цю роботу без всяких додаткових премій за рахунок бюджету. Інакше навіщо він тоді потрібен? Але у авторів "геніальної" ідеї свої резони, і з інтересами держави і українського народу вони мають дуже мало спільного.

Зараз ви читаєте новину «Навколо продажу Центренерго назріває скандал на $3 млн - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути