Ексклюзиви
середа, 23 листопада 2011 19:56

Наступного року доведеться позичати якщо не у МВФ, то у Росії чи Китаю - експерт

Наступного року доведеться позичати якщо не у МВФ, то у Росії чи Китаю - експерт

Ситуацію, що нині склалася зі співпрацею між Україною та Міжнародним валютним фондом (МВФ), не можна назвати катастрофічною.

Таку думку висловив аналітик "Конкорд-кепітал" Віталій Лаврищук у ефірі Першого ділового каналу.

"Думаю, зараз це виглядає, як трошки згущені фарби. Насправді нічого катастрофічного поки що не трапилося. Так, місія МВФ поїхала з України, але була заява постійного представника Фонду в Україні про те, що ця пауза є технічною. Як на мою думку, логіка в тому, щоб витримати кілька тижнів і завершити переговори з Росією щодо контракту за поставками газу", - сказав він.

За його словами, не погіршує ситуацію й те, що у грудні цього року Україна має погасити $ 600 млн єврооблігацій і віддати російському "ВТБ-банку" $ 2 млрд кредиту.

"Грудневі виплати не є критичними. В принципі, в уряду сьогодні достатньо валютних ресурсів, щоб виплатити і кредит ВТБ, і погасити облігації. Плюс в тому, що кредит ВТБ, швидше за все, знову буде пролонговано ще на 6 місяців. Шанси дуже високі на те, що ми і далі будемо використовувати ці кошти. Але, можливо, буде дещо переглянута відсоткова ставка", - зазначив експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт пояснив, чому МВФ погіршив прогноз зростання ВВП України

Водночас, на переконання Лаврищука, "основним викликом" для України наступного року стане  необхідність повернення кредиту МВФ у розмірі близько $ 4 млрд, який було отримано у 2008 році.

"Щоб була гарантія повернення Україною кредиту, потрібно буде зовнішнє фінансування: чи то поновлення програми МВФ, чи то з боку російського уряду або якогось комерційного банку з Росії чи Китаю. Якщо ситуація серйозно погіршуватиметься, то варто скористатися й такими варіантами", - зауважив він.

Зараз ви читаєте новину «Наступного року доведеться позичати якщо не у МВФ, то у Росії чи Китаю - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути