Ексклюзиви
четвер, 18 жовтня 2018 13:22

Наскільки подорожчає газ для українців: прогнози експертів

Наскільки подорожчає газ для українців: прогнози експертів
Ціни на газ в Україні зростуть

Уряд України вимушений підняти ціну на газ для населення. Про це на початку вересня запевнив прем'єр-міністр України Володимир Гройсман. Але залишається знайти відповідь на головне питання - наскільки подорожчає ресурс.

Свої прогнози щодо цього питання висловили аналітики та експерти енергоринку, пише "24 канал".

На думку Вадима Бардася - експерта з інвестицій та прогнозування Європейського аналітичного центру - уряд підніме ціни на газ в Україні для населення на 18-25% залежно від вибраного регіону. Бардась переконаний, що під час прийняття рішення основним орієнтиром для влади є бажання забезпечити фінансову стабільність в країні у передвиборний період за рахунок нових кредитів через задоволення вимог МВФ. При цьому рівень життя населення та цінова стабільність - не в пріоритеті.

"Незважаючи на те, що МВФ вимагає підняти ціну на газ на 60%, уряд підніме її не більш, ніж на 23%", - запевняє голова громадської ради Національного агентства з питань запобігання корупції Віктор Таран. Експерт зауважив, що паралельно з рішенням про подорожчання газу уряд має передбачити ще декілька речей: бюджет на оплату субсидій, продовження заходів, які направлені на монетизацію пільг і верифікацію отримувачів субсидій, а також збільшення бюджету на заходи з енергоефективності для населення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кабмін може відкласти підвищення ціни на газ

Президент Центру глобалістики "Стратегія-XXI" Михайло Гончар вважає, що уряд обмежиться підвищенням ціни на рівні 20-25%. Збільшити ціну на газ до 60%, як того вимагає МВФ, недопустимо для населення України. Гончар також додав, якщо уряд почне уникати подорожчання газу – це загрожує не отриманням фінансування з боку МВФ та обвалом курсу гривні.

"Фінансова катастрофа у такому випадку значно негативніша за наслідками, ніж підвищення цін на газ для споживачів. Хоча подорожчання газу спровокує хвилю невдоволення і протестів. Але це менше зло, ніж фінансова катастрофа", - запевнив Гончар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як платити менше за комунальні послуги

На початку вересня українські урядовці провели зустрічі з представниками Міжнародного валютного фонду. Останні мають надати Україні чергового кілька мільярдного траншу. МВФ висунув 2 вимоги - підвищити ціни на газ до ринкового рівня та запустити Антикорупційний суд. З останнім все ніяк не складалось, Президент не був готовий подати і підписати закон про створення Антикорупційного суду. У свою чергу, прем'єр-міністр Володимир Гройсман вирішив не ризикувати і не піднімати тарифи, якщо президент не дає старт антикорупційній реформі.

Зараз ви читаєте новину «Наскільки подорожчає газ для українців: прогнози експертів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути