четвер, 03 вересня 2020 13:42

Податкової може не стати: хто розслідуватиме економічні злочини

Податкової може не стати: хто розслідуватиме економічні злочини
Бюро має протидіяти кримінальним правопорушенням, які негативно впливають на економіку. Фото: unsplash.com

Верховна Рада ухвалила в першому читанні закон про створення Бюро економічної безпеки. Новий орган повинен стати єдиним, що займатиметься розслідуваннями економічних злочинів. Діяльність Податкової міліції припиниться.

У законопроєкті йдеться про те, що Бюро має протидіяти кримінальним правопорушенням, які негативно впливають на економіку, сприяють її тінізації, витоку капіталу та іншим негативним явищам.

Відомство матиме територіальні підрозділи. Його структуру має визначити президент. Призначатиме директора також президент, але з подання конкурсної комісії. Підпорядковуватися Бюро буде Кабміну, передає "Hromadske".

Законопроєкт забороняє передавати проведення розслідування іншим органам безпеки, якщо справа є підслідністю Національного антикорупційного бюро або Бюро економічної безпеки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ПДВ: що може змінитися для платників податку

У пояснювальній записці зазначається, що зараз економічні правопорушення розслідують податкова міліція, а також СБУ і Нацполіція. Автори документа вважають, що податкова міліція погано виконує цю задачу, а для решти відомств це взагалі невластиві функції.

Якщо закон ухвалять в цілому, економічними злочинами займатиметься лише новостворене Бюро, а решта відомств ці функції втратять. Податкову міліцію розформують.

Створення Служби (або Бюро) фінансових розслідувань було однією з ще передвиборчих обіцянок президента Володимира Зеленського. За часів президентства Петра Порошенка подібні законопроєкти теж проходили до парламенту, однак все завершувалося на етапі доопрацювання.

Зараз ви читаєте новину «Податкової може не стати: хто розслідуватиме економічні злочини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути