вівторок, 05 січня 2021 17:40

Найкраще для українців накопичувати на пенсію самому - експерт

Найкраще для українців накопичувати на пенсію самому - експерт
Пенсії в Україні може не стати. Фото: glavcom.ua

Із квітня 2021 року пенсійний вік для жінок в Україні становитиме 60 років. Поки що - 59 років і 6 місяців.

Таке підвищення необхідне, враховуючи зміни в сучасному життя українців, проте не матиме відчутного позитивного ефекту для економіки, сказав Gazeta.ua економіст Олександр Охріменко.

"Підвищення пенсійного віку для жінок заклали ще при президентстві Віктора Януковича. Тоді називали реформою Тигіпка. Просто раніше, коли закладали загальний пенсійний вік 1950-1960 роках, жінкам його значно занизили. На те були об'єктивні причини, адже їхня середня тривалість життя у ті часи була нижча, ніж чоловіків. Ну і вважали, що жінки менше працюють, тому що більше займаються вихованням дітей. Часи змінилися. Жінки живуть довше і працюють на рівні із чоловіками. Тому і йти на пенсію мають одночасно. У Європі таке практикують уже багато років. Україна також вирішила почати, проте запроваджувала підвищення поетапно", - пояснює експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українські пенсіонери отримають надбавки до пенсії

Зміна пенсійного віку для жінок не принесе великих змін для України.

"В країні досі багато пенсіонерів. І їх кількість постійно зростає, а грошей на виплати немає. Через 10-15 років держава платити не зможе взагалі. В Європі всі офіційно працюють і чесно платять податок, тому й пенсіонери мають кошти на життя. У нас податок платити ніхто не хоче, натомість ходить багато тіньових грошей. Тому єдиний вихід - накопичувати на пенсію самому, у ті способи, які подобаються. Цікаво, що серед молоді це нормальна практика. Більшість уже має непогані заощадження. Натомість ще радянські люди - без заначки. Звикли надіятися, що за них усе зробить держава".

Нідерланди назвали країною з найкращою пенсійною системою у світі. На 2-й сходинці опинилася Данія, на 3-й – Ізраїль. Країни очолили рейтинг уже вдруге поспіль.

Зараз ви читаєте новину «Найкраще для українців накопичувати на пенсію самому - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути