четвер, 05 січня 2023 13:06

Найгірше за роки незалежності ‒ в уряді розповіли про падіння ВВП України під час війни

Найгірше за роки незалежності ‒ в уряді розповіли про падіння ВВП України під час війни
Перший віцепрем'єр-міністр - міністр економіки України Юлія Свириденко розповіла про падіння ВВП минулого року. Фото: zn.ua

2022 року ВВП України впав на 30,4%. Це дещо кращий показник, ніж передбачалось за попередніми прогнозами.

Водночас українська економіка зазнала найбільших за всю історію незалежності втрат, збитків і пошкоджень. Про це заявила перший віцепрем'єр-міністр – міністр економіки України Юлія Свириденко, повідомляє пресслужба мінекономіки.

Вона також розповіла, що дозволило втримати економічний фронт в Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Держбюджет України поповнився рекордною сумою

"Це успіхи сил оборони України на полі бою, злагоджена робота уряду й бізнесу. А також незламний дух населення, швидкість відновлення зруйнованих та пошкоджених об'єктів критичної інфраструктури вітчизняними службами та системна фінансова підтримка з боку міжнародних партнерів", ‒ наголосила Свириденко.

Вона нагадала, що аналітики очікували падіння ВВП на рівні 40-50%. У грудні падіння ВВП оцінено на рівні 34%, що є дещо кращим, ніж оцінки за листопад.

"Подальші терористичні ракетні атаки РФ завдали хоч і не критичних, але пошкоджень, зокрема енергетичній інфраструктурі, що продовжувало чинити тиск на настрої бізнесу та його активність", ‒ ідеться у повідомленні мінекономіки.

В Україні очікують на скорочення працівників у всіх секторах економіки. Найпесимістичніші прогнози стосуються будівельної галузі, свідчать результати опитування керівників підприємств, проведеного Національним банком України (НБУ).

Українська економіка адаптувалася до умов воєнного часу й готова до нових викликів 2023 року. 2022-го уряду вдалося зберегли керованість економічними й фінансовими процесами, 2/3 усіх бюджетних коштів – внутрішній ресурс держави. Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Зараз ви читаєте новину «Найгірше за роки незалежності ‒ в уряді розповіли про падіння ВВП України під час війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути