Ексклюзиви
пʼятниця, 20 квітня 2018 10:32

"Найбільший мій успіх, що вижив": Войцех Балчун керував Укрзалізницею один рік і 111 днів

"Реформа такого гіганта, як Укрзалізниця - це піт, кров, сльози, смирення і терпіння", - сказав через рік після призначення поляк Войцех Балчун.

20 квітня 2016 року він очолив Укрзалізницю. Балчуна обрали з поміж 31 кандидата. Раніше очолював залізничну компанію Польщі. З 2007 року співає та грає на гітарі в рок-гурті Chemia. Новому керівнику призначили зарплату 463 тис. грн.

Автор: focus.ua
  Войцех Балчун на посаді голови Укрзалізниці оголосив про плани реформувати компанію та боротись із корупцією.
Войцех Балчун на посаді голови Укрзалізниці оголосив про плани реформувати компанію та боротись із корупцією.

Войцех Балчун керував Укрзалізницею трохи більше року. 9 серпня 2017 року його звільнили.

Gazeta.ua зібрала обіцянки і враження від роботи в Україні екс-керівника Укрзалізниці.

1. "В перші дні роботи пережив шок. В Україні система працює на 100 відсотків інакше. Для іноземця це надзвичайно складно. Коли я сюди приїхав, зіткнувся з двома поняттями, які до кінця ще не вивчив. "Наглядачі" - це перше. Друге - коли говорять, що у всіх є свої господарі".

2. "Пасажир забуде про зібгані, важкі, з грудками вати матраци та сумнівного вигляду подушки. Ковдри, що кусаються, поступляться місцем новим, із сучасних матеріалів. Позбуваємося і вафельних рушників. Замість них будуть махрові".

3. "Вокзали можна перетворити в торгові центри. В Україні зробити це не так просто, як в Польщі. Тому що більшість вокзалів у великих містах - це пам'ятники архітектури".

4. "По системі бачимо напівпорожній поїзд. Але фактично він заповнений. Зі 100 відсотків охочих поїхати, квитки купують тільки 25. Приміські перевезення завдали Укрзалізниці близько 4,7 мільярда гривень збитків. На контроль ми витрачаємо 150 мільйонів. Отже, вигідніше безкоштовно возити пасажирів електричок".

5. "Крадуть 7-8 тонн солярки щодня. Прямо з тепловоза - у каністри. Машиніст, помічник машиніста – "у ділі". Або безпосередньо у депо. Прямо у бензовоз".

6. "Вершки збере інший. Мені в Польщі із цим пощастило. В сучасній історії PKP Cargo я був головою правління, який пропрацював найдовше - 5 років. Перші два роки був кошмар. Результат прийшов на третій рік. На четвертий ми отримали найкращий результат в історії".

Автор: Багнет
  Войцех Балчун з 2007 року співає та грає на гітарі в рок-гурті Chemia.
Войцех Балчун з 2007 року співає та грає на гітарі в рок-гурті Chemia.

7. "Це була найскладніша і найважливіша місія в моєму бізнесовому житті. Країна, де до цього я був лише раз. Інші корпоративна культура, правове середовище, звичаї, інша мова. Виграний конкурс був для мене і несподіванкою, і викликом, і особистим випробуванням".

8. "З Укрзалізниці можна зробити діамант. Але виключно тоді, коли буде політична підтримка, час. І зможемо усунути певні "схеми" чи мінімізувати їхній вплив. Це завдання на 20 років".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У потягах пасажирів годуватимуть сніданками

9. "Великі емоції викликає моя зарплата. Я з самого початку говорив, що одна з мотивацій, крім бажання випробувати себе в екстремально складних умовах, була та зарплата, яку оголосили".

10. "Найбільший мій успіх в тому, що я вижив і повернувся з України".

Сьогодні в складах українських фірмових поїздів першого і другого класу курсують 29 пасажирських вагонів після капітально-відновлювального ремонту Укрзалізниці. У них був оновлений інтер'єр, замінені вікна, система кондиціонування.

Зараз ви читаєте новину «"Найбільший мій успіх, що вижив": Войцех Балчун керував Укрзалізницею один рік і 111 днів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути