Ексклюзиви
пʼятниця, 15 травня 2020 09:53

Найбільша компанія країни має 5 млрд грн збитку

Найбільша компанія країни має 5 млрд грн збитку
НАК "Нафтогаз" останніми роками став прибутковим. Але за деякими напрямками зберігаються значні збитки. Фото: unsplash.com

У НАК "Нафтогазу" є збиток у розмірі 5 млрд грн. Ситуація погіршилася 2019-го.

"За моїм напрямком – відносини з Газпромом – 68 мільярдів гривень прибутку. Він перекриває збиток у 5 мільярдів решти Нафтогазу. Але це ненормально, коли після десятикратного підвищення цін найбільша державна компанія в Україні має 5 мільярдів збитків", – заявив виконавчий директор Нафтогазу Юрій Вітренко, пише "24 канал".

За його словами, за останні роки в компанії справді відбулися зміни - це зміни у стосунках з російським Газпромом.

"Якщо раніше у середньому $5 мільярдів у рік йшло з Нафтогазу в Газпром як різниця між грошима, які ми отримали від Газпрому за транзит і платили йому за імпортований газ, то зараз у середньому ми отримували більше за транзит на $500 мільйонів, ніж платили за весь імпортований газ. Тобто це й були ті гроші, завдяки яким показували результат реформи. І це реальні зміни", - пояснив Вітренко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеркаль захищатиме Нафтогаз проти Газпрому

Згадав про позитивні зміни у видобутку газу, коли газодобування очолювала команда Олега Прохоренка. За декілька років видобуток збільшили на 1 млрд куб.

"Щоправда, 2019-го отримали рекордне за 20 років падіння видобутку. І це доводить нам, що всі зміни не є незворотними", – вважає він.

Юрій Вітренко отримав формальне попередження, що його посаду планують скоротити. А тому через 2 місяці можуть звільнити. Він представляв Нафтогаз у Стокгольмському арбітражі, де відбили вимоги Газпрому на суму понад $80 млрд. Крім того, вдалося отримати компенсацію у розмірі $5 млрд.

Зараз ви читаєте новину «Найбільша компанія країни має 5 млрд грн збитку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути