вівторок, 18 червня 2019 17:20

Нафтогаз пояснив, чим замінити контракт на транзит російського газу

Нафтогаз пояснив, чим замінити контракт на транзит російського газу
Контракт на транзит російського газу газотранспортною системою України завершується 31 грудня 2019 року. Фото: www.epravda.com.ua

Україна може не укладати новий контракт на транзит російського газу. Газ пропонують доставляти до ЄС на умовах "своп".

"Якщо Росія відмовляється укладати контракт на транзит газу через Україну за європейськими правилами, то пропонуємо Газпрому укласти з Нафтогазом контракт не на послуги транспортування, а на "своп" газу. Газпром буде передавати нам певний обсяг газу на кордоні Україна-РФ, а ми будемо передавати точно такий же обсяг на кордоні Україна-ЄС. Передача газу буде підтверджуватися суміжними операторами - Словаччини, Угорщини, Польщі, Румунії. Вони братимуть на себе відповідальність перед Газпромом за цей газ вже в їхніх системах", - написав у Facebook виконавчий директор Нафтогазу Юрій Вітренко.

За його словами, це відповідає європейським вимогам і практикам. Крім того, не треба відділяти з-під підпорядкування НАК "Нафтогазу" ГТС. Адже непроведення анбандлінгу у Газпромі називають однією із причин, чому не можуть укласти новий газовий контракт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Газпром назвав умову, за якої продовжить транзит газу через Україну

"Наприклад, якщо маєте євро в Росії, а потрібно, щоб вони з'явилися в Німеччині, то можете або домовитися про переказ цих грошей із Росії в Німеччину, або домовитися про послуги перевезення цих євро з Росії в Німеччину. У першому випадку євро мають бути отримані у Німеччині, і вам має бути все одно, як вони там з'являться. У другому - ваші конкретні євро фізично перевозять у Німеччину з усіма ризиками такого перевезення. Переказ грошей — це аналог операції "своп". Перевезення грошей — це замовлення послуг транспортування", — пояснив Вітренко.

Він додав, що "своп" на газ із Газпромом можуть укласти на 10 років. Таким чином, у Європу постачатимуть 60 млрд куб. газу щороку.

Чергові газові переговори запланували провести у вересні 2019-го. До цього на них чекали одразу після президентських виборів в Україні. Перший раунд тристоронніх переговорів пройшов у Берліні 17 липня 2018-го. Українську делегацію представляв міністр закордонних справ Павло Клімкін. Російську - міністр енергетики Олександр Новак. Друга зустріч Росії, України та ЄС відбулася 21 січня 2019-го у Брюсселі.

Зараз ви читаєте новину «Нафтогаз пояснив, чим замінити контракт на транзит російського газу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути