четвер, 27 червня 2013 10:59

"Нафтогаз" не захотів закачувати газ у сховища для підстраховки європейців

"Нафтогаз" не захотів закачувати газ у сховища для підстраховки європейців
"Нафтогаз" 2013 року закачав до ПСГ не більше 10 млрд куб. м газу. Фото: dt.ua

Національна акціонерна компанія (НАК) "Нафтогаз України" відмовилася від закачування газу в підземні сховища газу (ПСГ) для підстраховки європейських споживачів

Як пише "Комерсант-Україна" у публікації "Нафтогаз" ведуть до прибутку", з посиланням на джерело в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості, "Нафтогаз" 2013 року закачав до ПСГ не більше 10 млрд куб. м газу, замість звичайних 15-18 млрд.

"Ще 5-6 мільярдів кубометровгаза НАК зазвичай закачувала для підстраховки споживачів газу з ЄС на випадок дуже холодної зими. Тепер ми відмовляємося від такої практики. Якщо у "Газпрому" є бажання - він може закупити газ за свій рахунок", - зазначило джерело в Міненерго.

При цьому в "Нафтогазі" розраховують заробити на використанні ПСГ сторонніми компаніями - вчора Національна комісія з питань держрегулювання енергетики підвищила тарифи на закачування та відбір газу зі сховищ в 4,4 раза, до 32,9 грн за тис. куб. м, а на зберігання - з 18 грн до 46,2 грн за тис. куб. м.

Вчора повідомлялося, що "Газпром" надасть "Нафтогазу" авансовий платіж за транзит газу в розмірі $1 млрд. Кошти призначені для придбання українською компанією у "Газпрому" природного газу і закачування його в ПСГ України.

Нагадаємо, вчора Кабінету міністрів не вдалося затвердити фінансовий план "Нафтогазу" на 2013 рік.

Зараз ви читаєте новину «"Нафтогаз" не захотів закачувати газ у сховища для підстраховки європейців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути