Ексклюзиви
пʼятниця, 11 грудня 2015 17:47

Нафта по $35 - Банк Росії озвучив шоковий сценарій для економіки

Нафта по $35 - Банк Росії озвучив шоковий сценарій для економіки
Голова ЦБ РФ Ельвіра Набіулліна. Фото: epa.eu

Центробанк Росії вперше оприлюднив параметри шокового сценарію макроекономічного розвитку.

Актуальність цього сценарію останнім часом зросла, заявила голова ЦБ РФ Ельвіра Набіулліна, передає "РБК".

"У наших розрахунках для ризикового сценарію ми розраховуємо нафту на рівні близько 35 доларів за барель. За реалізації цього сценарію падіння ВВП в 2016 році становитиме 2-3%, інфляція буде близько 7%", — сказала Набіулліна.

Вона зазначила, що за умов реалізації ризикового сценарію інфляційний тиск зросте. "Вищі будуть інфляційні очікування, і ЦБ доведеться проводити жорсткішу грошово-кредитну політику", — сказала вона.

Вперше ЦБ Росії представив ризиковий сценарій у доповіді в листопаді 2014 року. Тоді підкреслювалося, що розвиток цього сценарію вкрай малоймовірний. Зараз Набіулліна зазначила, що "актуальність ризикового сценарію розвитку економіки зросла".

Базовий сценарій макроекономічного розвитку Банку Росії, як і раніше, передбачає ціну нафти в 2016 році на рівні 50 дол. за барель.

"Але зросла ймовірність того, що цього не відбудеться і ціни залишаться нижчими на довший термін", — заявила Набіулліна.

Траєкторія цін на нафту в третьому кварталі знаходилася між базовим і стресовим сценарієм, і ймовірність збереження цін нижче 50 дол. стала вищою, додала вона.

Тим не менш Набіулліна виключила ймовірність повторення шокової ситуації грудня 2014 року, коли ЦБ довелося підвищити ключову ставку до 17% річних, щоб обмежити девальваційні та інфляційні ризики.

"Ситуація цього року принципово відрізняється від грудня минулого року. Тоді виникло відразу кілька найпотужніших шоків — швидке і глибоке падіння цін на нафту, фінансові санкції, в той же час на грудень припадав пік виплат за зовнішніми боргами. Жодного з тих чинників в тому обсязі, який був присутній тоді, зараз немає", — запевнила Набіулліна.

Нагадаємо, що сьогодні вартість січневого ф'ючерса на нафту Brent вже падала нижче 39 дол. за барель вперше за сім років.

Зараз ви читаєте новину «Нафта по $35 - Банк Росії озвучив шоковий сценарій для економіки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути