понеділок, 23 квітня 2018 12:26

Почали будувати 5 найпотужніших підприємств
6

Автор: Прямий
  Під час першої п'ятирічки СРСР в Україні звели близько 400 підприємств
Під час першої п'ятирічки СРСР в Україні звели близько 400 підприємств

Близько 1,5 тис. нових промислових підприємств збудували в Радянському Союзі під час першої п'ятирічки. 400 з них - в Україні.

Перший п'ятирічний план прийняли 23 квітня 1929 року під час 16-ї конференції ВКП(б). За його допомогою хотіли провести швидку індустріалізацію протягом 1928-1933 років. Повністю п'ятирічний план виконаний не був.

В Україні почали будувати ДніпроГЕС, Харківський тракторний завод, Краматорський машинобудівний завод, "Криворіжсталь", а також металургійні заводи у Маріуполі та Запоріжжі. Нові підприємства вивели Україну на рівень великих індустріальних країн Європи. Промисловий потенціал 1940 року всемеро перевищував показник 1913-го.

ДніпроГЕС

Почали зводити 1927 року. 1932-го гідроелектростанція запрацювала. Під час Другої світової війни ГЕС підірвали працівники НКВС, коли стало відомо про наступ німецьких військ поблизу Запоріжжя. В результаті прориву греблі загинули 1,5 тис. німецьких солдат. Також - від 20 до 120 тис. радянський військових та місцевого населення. Німці відновили підірвану частину ДніпроГЕС. Восени 1943 року, коли почався відступ, знову підірвали. Для цього використали понад 200 т вибухових речовин і десятки авіабомб. Після перемоги СРСР та союзників у війні, гідроелектростанцію почали відновлювати. 1950-го підприємство запрацювало на повну силу. За 24 роки почала роботу Дніпровська ГЕС-2. На основі отриманої від ГЕС електрики розвивали металургійний, хімічний та машинобудівний промкомплекси Запоріжжя.

На початок 2000-х підприємство виробляло понад 4000 млн кВт на рік. Обслуговували станцію 337 працівників. Сучасні реконструкції станції провели у 1997-2002 та 2006-2008 роках. Замінили турбіни для збільшення потужності станції.

Гребля завдовжки 1,5 км та заввишки 60 м. У темний час доби освітлюється жовто-синіми вогнями. Жителі Запоріжжя вважають ГЕС візитівкою міста.

Автор: wikipedia.org/wiki/Дніпровська_ГЕС
  Будівництво Дніпровської ГЕС, 1930 рік
Будівництво Дніпровської ГЕС, 1930 рік

Харківський тракторний завод

Заснували 1930 року. На будівництво і монтаж витратили 15 місяців. Перед підприємством ставили завдання - випуск 50 тис. одиниць техніки на рік. На заводі постійно удосконалювали розробки, створювали нові моделі тракторів, зокрема гусеничні. 1994-го завод перетворили на акціонерне товариство. Протягом кількох років був у власності російського олігарха Олега Дерипаски. Із 2016-го новим власником став харківський бізнесмен Олександр Ярославський.

Згідно з офіційними даними, протягом 2001-2010 років підприємство було збитковим. У березні цьогоріч на заводі заявили, що за 2017-й підприємство вийшло на прибутковий рівень і заробило 48,8 млн грн. Продукцію реалізують в Україні, Молдові, Казахстані, Вірменії, Болгарії, Польщі, Білорусі, Новій Зеландії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Де найшвидше зростають зарплати в Україні

На ХТЗ працюють майже 3 тис. робітників. За 85 років роботи завод випустив понад 2,5 млн тракторів різних моделей.

Автор: kh.depo.ua
  Харківський тракторний завод виготовляє колісні та гусеничні трактори
Харківський тракторний завод виготовляє колісні та гусеничні трактори

Криворізький металургійний завод

Він же - "Криворіжсталь", а з 2007 року - "АрселорМіттал Кривий Ріг". Підприємство почали будувати 1931-го. Першу доменну піч запустили через 3 роки. 1967-го запрацювала на той час найпотужніша доменна піч у світі корисним об'ємом 2700 м³.

2004 року держава дозволила приватизацію підприємства. Промислово-фінансова група Ріната Ахмєтова та Віктора Пінчука придбали завод за $800 млн. Хоча експерти оцінювали "Кріворіжсталь" у суму від $3 млрд до $6 млрд. Пізніше уряд домігся визнання угоди незаконною. 2005 року продав Криворіжсталь компанії "Mittal Steel Germany GmbH" за $4,8 млрд.

На 2011 рік "АрселорМіттал" входив до 10 об'єктів, що найбільше забруднюють природне довкілля України. Водночас завод є найбільшим гірничо-металургійним комплексом держави. Видобуває залізну руду, виготовляє чавун, сталь та металопрокат. Експортує товари до Центральної Азії, держав Перської затоки, також до Африки та Європи. Має майже 29 тис. працівників.

Автор: Електронна бібліотека України
  Завод "АрселорМіттал Кривий Ріг" є найбільшим гірничо-металургійним комплексом держави
Завод "АрселорМіттал Кривий Ріг" є найбільшим гірничо-металургійним комплексом держави

"Азовсталь"

Почали зводити у Маріуполі на Донеччині 1930 року. На сьогодні є монополістом у виробленні деяких видів металопрокату. Крім того, виробляє чавун, сталь і агломерат. Серед металургійних підприємств України займає 3-тє місце за рівнем ВВП.

Продукцію комбінату експортують у понад 30 країн світу. Компанія має офіси в 11 країнах: Туреччині, Лівані, Китаї, Італії, Домініканській республіці, Сербії, Ірані, Литві, Судані, Туркменістані, Сінгапурі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рейдери намагалися захопити соєвий завод на Херсонщині із застосуванням вогнепальної зброї

"Азовсталь" є власністю фінансово-економічної групи System Capital Management, що належить Рінату Ахмєтову. 2005 року відбулося злиття комбінату з маріупольським коксохімічним заводом "Маркохім". На підприємстві працюють понад 12 тис. робітників.

Автор: Bigmir.net
  "Азовсталь" серед металургійних підприємств України займає 3 місце за рівнем ВВП
"Азовсталь" серед металургійних підприємств України займає 3 місце за рівнем ВВП

Новокраматорський машинобудівний завод

Фундамент заклали у жовтні 1929-го. За 5 років відбувся офіційний пуск. За роки роботи підприємство стало одним з найбільших у світі в галузі важкого машинобудування. Випускає обладнання для виробництва металургії, потужні преси, гірничо-рудні і підйомно-транспортні машини. Виконував окремі замовлення для устаткування підводних човнів, космодромів, виготовляв артилерійські установки. Роботу забезпечують 11,5 тис. працівників. Майстри станків отримують заробітну плату від 6 до 20 тис. грн на місяць.

Автор: Деловой Славянск
  Комплекс для кування металу на Новокраматорському машинобудівному заводі
Комплекс для кування металу на Новокраматорському машинобудівному заводі

Від Голодомору 1932-1933 років загинули 7 млн українців. Раніше заявляли про 3,5 млн жертв. Це число вивели, опираючись на результати радянських переписів населення. Науковці вважають, що в сучасних працях не враховують низку смертей, пов'язаних із Голодомором. Наприклад, кількість убитих під час спроб утечі за кордон у пошуках їжі. Припускають, що втрати населення можуть бути ще більшими.

Зараз ви читаєте новину «Почали будувати 5 найпотужніших підприємств». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути