вівторок, 05 листопада 2019 16:31

Нацбанк відніс зростання цін на електроенергію до факторів, які збільшують інфляцію

Нацбанк відніс зростання цін на електроенергію до факторів, які збільшують інфляцію
Після запуску нового оптового ринку з 1 липня ціни на електроенергію для промисловості стрімко росли

Зростання цін на електроенергію для промисловості після запуску нового ринку вплинуло на прискорення інфляції.

Про це йдеться в Інфляційному звіті Національного банку України (НБУ) за жовтень, передає БізнесЦензор.

Згідно з документом, після запуску нового оптового ринку з 1 липня ціни на електроенергію для промисловості протягом третього кварталу стрімко росли, прискорившись у вересні до 8,4% в річному вираженні.

"За оцінками НБУ, кумулятивний внесок в річну споживчу інфляцію від впровадження нового ринку електроенергії для промислових споживачів складе 0,2-0,3 процентного пункту в перший рік його роботи", - сказано в документі.

Нацбанк відзначає, що, незважаючи на те, що тарифи для населення не змінилися, подорожчання електроенергії для промисловості вплинуло на зростання споживчих цін через вторинні ефекти - збільшення собівартості продукції.

Як повідомлялося, раніше глава правління "Укрзалізниці" Євген Кравцов в інтерв'ю БізнесЦензор заявив, що підвищення цін на електроенергію, яке відбулося після запуску оптового ринку електроенергії з 1 липня 2019 року, призведе до підвищення тарифів "Укрзалізниці" на перевезення вантажів і пасажирів у 2020 році .

Нагадаємо, 1 липня 2019 року відповідно до закону "Про ринок електроенергії", прийнятому в квітні 2017 року, в Україні запущено новий оптовий ринок електроенергії.

Він передбачає перехід від роботи за моделлю єдиного покупця до конкурентного механізму, який передбачає двосторонні договори (ДД) між виробниками і споживачами, постачальниками, ринок "на добу вперед" (РСВ) і внутрішньодобового ринок (ВДР, на ньому закуповується електроенергія на найближчі години), балансуючий ринок (де будуть розраховуватися різниця між прогнозним і фактичним обсягом споживання і його вартість), ринок допоміжних послуг.

Як повідомлялось, з запуском ринку електроенергія для промислових споживачів подорожчала в середньому на 25%.

Зараз ви читаєте новину «Нацбанк відніс зростання цін на електроенергію до факторів, які збільшують інфляцію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути