четвер, 23 квітня 2020 14:33

Нацбанк рекордно знизив облікову ставку

Нацбанк рекордно знизив облікову ставку
Нацбанк знизив облікову ставку до 8%. Фото: bank.gov.ua

Правління Національного банку ухвалило рішення знизити облікову ставку до 8%. Продовження пом'якшення монетарної політики має на меті подальшу підтримку економіки в умовах пандемії та карантинних заходів. Про це повідомили на своїй сторінці в соцмережі.

"НБУ знизив облікову ставку на 2% - до 8%. Це правильне рішення. Воно дасть змогу зменшити вартість грошей і підтримати бізнес та економіку під час кризи", - написав ексміністр економіки Тимофій Милованов.

За спостереженнями Нацбанку, ціни зростають повільно. Навіть попри ажіотажний попит на деякі товари на початку карантину та послаблення гривні в березні. Інфляція становила 2,3% у березні та залишилася низькою у квітні.

Ціни продовжать зростати помірно упродовж усього року. Інфляція за підсумками 2020 року становитиме 6%. Тобто залишиться в цільовому діапазоні.

Витрати держави на підтримку бізнесу та громадян частково компенсують падіння доходів, а тому й попиту на товари та послуги. Але споживчий попит все-таки залишиться пригніченим навіть після карантину. Це стоятиме на заваді зростанню цін понад цільовий показник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерти пояснили, чому зараз вигідно скуповувати валюту

Українська економіка відновиться у другому півріччі 2020 року. Зокрема завдяки зниженню облікової ставки та витрат держбюджету на підтримку економіки.

Економіка України скоротиться на 5% за підсумками 2020 року через пандемію, обмеження та світову кризу. Але наше зростання відновиться у наступні роки на рівні 4%.

Реалізація прогнозу залежить насамперед від продовження співпраці з МВФ, тривалості пандемії та карантинних обмежень. Національний банк очікує отримати перший транш від МВФ на $2 млрд у другому кварталі. Це підтримає держбюджет та дасть змогу збільшити резерви до $27-29 млрд цього та наступних років.

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings підтвердило довгостроковий рейтинг дефолту емітента (РДЕ) України на рівні "B" і погіршило прогноз за ним із "позитивного" до "стабільного", йдеться в повідомленні агентства.

Зараз ви читаєте новину «Нацбанк рекордно знизив облікову ставку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути