Ексклюзиви
четвер, 22 липня 2021 16:16

Нацбанк намагається стримати інфляцію: облікову ставку підвищили

22 липня Національний банк України підвищив облікову ставку до 8% річних. Пояснили, що це дасть змогу повернути інфляцію до 5% та утримати під контролем інфляційні очікування.

Автор: Олена ЛУЦЕНКО
  Нацбанк залишив прогноз зростання реального ВВП незмінним – на рівні близько 4% у 2021–2023 роках
Нацбанк залишив прогноз зростання реального ВВП незмінним – на рівні близько 4% у 2021–2023 роках

У червні 2021 року споживча інфляція в річному вимірі залишилася на рівні попереднього місяця - 9,5%, але була вищою за квітневий прогноз НБУ - 9,2%. Вплинули тимчасові чинники – зростанням світових цін на продовольство, енергоресурси. З іншого боку – суттєвіше посилився фундаментальний інфляційний тиск.

"Інфляція найближчим часом незначно перевищить 10 відсотків. Але сповільниться наприкінці 2021 року й повернеться до п'яти відсотків у другому півріччі 2022-го. Цьому сприятиме надходження нового врожаю та коригування глобальних цін на енергоносії. Посилення монетарної політики Національного банку, зокрема підвищення облікової ставки та згортання антикризових монетарних заходів, також дасть змогу втримати під контролем інфляційні очікування. І поступово позначиться на послабленні фундаментального інфляційного тиску", - прогнозують в НБУ.

Нацбанк залишив прогноз зростання реального ВВП незмінним – на рівні майже 4% у 2021–2023 роках. Головними ризиками для економіки називають посилення карантину в Україні та світі. Також триваліший і суттєвіший, ніж передбачалося, інфляційний сплеск.

"Нові варіанти коронавірусу, зокрема, Delta, швидко поширюються світом і можуть завдати нових збитків українській економіці", - зазначили в Нацбанку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Криза неминуча: економіст оцінив бюджетну декларацію уряду

Актуальними лишаються інші ризики, зокрема ескалація воєнного конфлікту з Росією та різке погіршення умов торгівлі.

У Національному банку прогнозують подальше підвищення облікової ставки до 8,5% і збереження її на цьому рівні до другого кварталу 2022 року. Облікова ставка визначає вартість грошей у країні. Впливає на умови кредитування. Що менша вона, то більші можливості в банків знижувати відсотки за кредитами. У березні 2019-го облікова ставка становила 18% річних. У червні 2020-го НБУ зменшив її до 6%. Це був найнижчий рівень за історію незалежної України.

Зараз ви читаєте новину «Нацбанк намагається стримати інфляцію: облікову ставку підвищили». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути