Ексклюзиви
пʼятниця, 07 лютого 2020 11:45

Нацбанк пояснив, на що вплинуло торішнє зміцнення гривні

Нацбанк пояснив, на що вплинуло торішнє зміцнення гривні
Протягом минулого року курс нацвалюти укріпився. Фото: Еспресо.TV

Торік гривня суттєво зміцніла до долара та євро. Від цього втратили експортери та бюджет країни. Однак ці наслідки короткострокові.

Водночас переваги від зміцнення національної валюти довгострокові. Споживча інфляція уповільнилася, скоротилися витрати на обслуговування зовнішнього боргу, знизився рівень державного боргу, зарплати зросли в доларовому еквіваленті, повідомили у Національному банку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зростання економіки і долар по 24 грн: бізнес пояснив, чого чекати 2020-го

2020-го Нацбанк прогнозує інфляцію на рівні близько 5%. Економічне зростання цьогоріч очікують на рівні 3,5%. Наступні роки - 4%.

"Очікуємо, що ефекти від зміцнення курсу гривні 2019-го відображатимуться на початку 2020-го. Разом із низькими цінами на енергоносії це утримуватиме інфляцію нижче цільового діапазону упродовж більшої частини року. Економіка зросте внаслідок пом'якшення монетарної політики, структурним реформам і поліпшення інвестиційного клімату", - наголосили у Нацбанку.

Наприкінці 2019-го Нацбанк знизив облікову ставку з 15,5 до 13,5%. У січні 2020-го облікову ставку встановили на рівні 11%. До кінця 2020-го Нацбанк планує досягти 7%. Щоправда, для цього потрібен низький рівень інфляції, зростання купівельної спроможності українців і розвиток економіки.

Зараз ви читаєте новину «Нацбанк пояснив, на що вплинуло торішнє зміцнення гривні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути