четвер, 06 червня 2013 18:20

Нацбанк обмежив розмір готівкових розрахунків сумою в 150 тисяч

Нацбанк обмежив розмір готівкових розрахунків сумою в 150 тисяч
Фото: fakty.ictv.ua

Правління Національного банку прийняло рішення з 1 вересня обмежити максимальні суми готівкових розрахунків за товари та послуги на рівні 150 тис. грн. Про це під час брифінгу в НБУ повідомила заступник голови регулятора Віра Ричаківська.

За її словами, обмеження дозволить влити в банківську систему додатково 14-16 млрд. грн., що призведе до зростання ВВП на 0,2%, передає ЛігаБізнесІнформ.

За словами Ричаківської, введення обмежень не торкнеться інтересів більшості населення, оскільки стосується тільки великих покупок (наприклад, придбання автомобілів, дорогих мотоциклів, яхт, літаків, будівель, коштовностей).

Заступник голови НБУ відзначала, що в Україні вкрай високим залишається показник готівкових грошей в обороті. За її словами, на 1 березня в обороті перебувало більше 220 млрд.грн. З них більше 201 млрд. - готівка поза банками.

"Виведення хоча б 5-10% з цієї суми в безготівкові платежі - це хороше джерело для кредитування економіки", - заявляла Ричаківська.

Нагадаємо, з початку березня по 8 квітня тривало обговорення проекту постанови "Про встановлення граничної суми готівкового розрахунку". Основна мета документа, як заявляють представники регулятора, - скорочення готівкових розрахунків та зменшення проявів тіньової економіки.

У пояснювальній записці до проекту зазначається, що постанова передбачає встановлення граничної суми готівкових розрахунків для фізособи з юрособою протягом одного дня за товари (роботи, послуги) за одним або кількома платіжними документами у розмірі 150 тис.грн. Розрахунки між зазначеними особами на суму понад 150 тис.грн. здійснюються тільки за безготівковим розрахунком, шляхом перерахування коштів з поточного рахунку на поточний рахунок або шляхом внесення грошових коштів у банк для подальшого їх перерахування на поточні рахунки установ.

Також в проекті постанови передбачається встановлення граничної суми готівкових розрахунків між фізичними особами за договорами купівлі-продажу, які підлягають нотаріальному посвідченню, у розмірі 150 тис.грн.

Зараз ви читаєте новину «Нацбанк обмежив розмір готівкових розрахунків сумою в 150 тисяч». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути