вівторок, 01 травня 2018 21:10

Нацбанк назвав умову для збільшення гарантованої суми по вкладах

Нацбанк назвав умову для збільшення гарантованої суми по вкладах
Фонд гарантування вкладів має створити комфорт, перш за все, для осіб з невеликими заощадженнями. Оскільки вони не мають достатньої компетенції для оцінки надійності банку, в якому відкривають депозит. Фото: Mind.ua

Національний банк підтримує підвищення гарантованої суми відшкодування в середньостроковій перспективі.

У Нацбанку наголошують, що сьогодні 98,5% вкладів підпадають під систему гарантування вкладів фізосіб в межах 200 тис. грн. Підвищення суми гарантування доцільно в середньостроковій перспективі, пише FinClub.

Щоправда регулятор додав, що рішенню про підвищення ліміту мають передувати професійні дискусії щодо необхідної гарантованої частки депозитів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Юрист пояснив, чому боржникам вигідно викупити свої кредити

За міжнародною практикою, Фонд гарантування вкладів має створити комфорт, перш за все, для осіб з невеликими заощадженнями. Оскільки вони не мають достатньої компетенції для оцінки надійності банку, в якому відкривають депозит.

З іншого боку, ефективна система повинна передбачати невиплату значної за сумою частки вкладів. Інакше виникне так званий "моральний ризик". Коли вкладники, будучи впевнені в тому, що держава поверне кошти в разі банкрутства банку, вкладатимуть їх в банки з надвисокими ставками і ризиками банкрутства, пояснили в НБУ.

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб з 2019-го планує збільшити гарантовану суму відшкодування. Очікується, що гарантії по вкладах зростуть з 200 тис. грн до 800 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «Нацбанк назвав умову для збільшення гарантованої суми по вкладах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути