Ексклюзиви
пʼятниця, 27 жовтня 2017 13:22

Нацбанк назвав причини інфляції

Нацбанк назвав причини інфляції
Підвищення пенсій додасть 0.3-0.6 відсотки у літню споживчу інфляцію у 2018 році. Фото: linkedin.com

Зростання мінімальної заробітної плати додало 2-2,5% до інфляції поточного року. Очікується, що підвищення пенсій з жовтня додасть ще 0,3-0,6%.

Повідомила прес-служба Нацбанку "Українським новинам".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Нацбанку пояснили, чому ростуть ціни

У зв'язку зі збільшенням розміру мінімальних зарплат до 3200 грн, у січні Нацбанк погіршив прогноз інфляції з 8 до 9,1%. Однак це вплинуло на інфляцію вдвічі більше, ніж передбачалося.

"Найвідчутніший вплив підвищення мінімальної зарплати відбувся через зростання собівартості послуг. Це пов'язано з тим, що в дійсності роботодавці не стільки підвищували "справжні" заробітні плати, скільки виводили їх з тіні", - розповіли у Нацбанку.

Пенсійна реформа також створить додатковий інфляційний тиск. Але ефект 2017 року буде незначним.

"Зростання розміру середніх пенсій припадає на IV квартал 2017 року. Однак очікуване підвищення споживчого попиту внаслідок цього матиме ефект уже 2018-го. Підвищення пенсій додасть 0,3-0,6 відсотка у літню споживчу інфляцію 2018 року", - додали у прес-службі НБУ.

У Нацбанку не уточнили, який тиск матиме підвищення мінімальної зарплати із 2018 року до 3723 грн на інфляцію. Зауважили лише, що новий інфляційний прогноз 7,3% уже враховує цей показник.

Нацбанк підвищив облікову ставку до 13,5% річних. Це стало необхідним заходом у відповідь на прискорення інфляції у вересні до 16,4% у річному вимірі.

Зараз ви читаєте новину «Нацбанк назвав причини інфляції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути