вівторок, 14 квітня 2020 16:29

На Україну очікує рекордне падіння економіки

На Україну очікує рекордне падіння економіки
Міжнародний валютний фонд очікує серйозного падіння рівня економічного зростання в Україні – до "мінус" 7,7% pixabay.com

Міжнародний валютний фонд прогнозує рекордне падіння економіки в Україні через коронавірус – до мінус 7,7%, за підсумками 2020 року. 2019-го цей показник становив 3,2%.

2021 року економіка України стабілізується й реальний ВВП сягне 3,6%. Про це йдеться в оприлюдненій доповіді "Перспективи світової економіки".

Як зазначається у доповіді МВФ, країни з ринками, що формуються та розвиваються, до яких належить Україна, "постають перед кризою у сфері охорони здоров'я (через пандемію Covid-19), серйозним шоком для попиту на зовнішніх ринках, різким погіршенням глобальних фінансових умов і падінням цін на сировину".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На тлі карантину зросла популярність мікрокредитів

За іншими даними прогнозу МВФ щодо України, індекс споживчих цін опуститься з позначки 7,9 за результатами минулого року до 4,5 – за підсумками нинішнього, та підніметься до 7,2 2021 року. Баланс поточних рахунків залишатиметься негативним, на рівні мінус 2,0 2020 року та мінус 2,4 в 2021-му. Рівень безробіття в Україні, як прогнозує МВФ, збільшиться до 10,1% 2020 року та опуститься до 9,3% наступного.

Різке зниження економічних показників для України відповідає світовим тенденціям, пов'язаним із економічно-фінансовою кризою, яку прогнозує МВФ через наслідки від пандемії коронавірусу. Так, за даними Фонду, показник зростання глобальної економіки в цілому різко знизиться з 2,9% за результатами минулого року до мінус 3,0% наприкінці нинішнього. Очікується, що економічне падіння не омине й найбільш розвинуті економіки, у тому числі, США, Китай, країни Євросоюзу та інші економіки світу.

Більше половини опитаних українців уже в перші 2 тижні карантину відчули значні труднощі з грошима: 16% заявили про повну втрату доходів, а 38% - про істотне скорочення. Такими є результати соцопитування агентства Info Sapiens.

Зараз ви читаєте новину «На Україну очікує рекордне падіння економіки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути