пʼятниця, 27 січня 2012 09:48

На Україну поскаржилися до Енергетичного співтовариства

На Україну поскаржилися до Енергетичного співтовариства

Велика енергокомпанія, що представляє одну із суміжних з Україною країн, поскаржилася на неї до секретаріату Енергетичного співтовариства.

Про це повідомив журналістам директор секретаріату спільноти Славтчо Нейков.

"Представники однієї з країн нам повідомили про проблеми з Україною, і що вони, можливо, шукатимуть рішення через механізми Енергетичного співтовариства", - сказав він.

При цьому Нейков не уточнив, про яку саме державу і компанію йдеться.

"Це сусіди Україні ... але це не "Газпром", - зазначив він.

За словами Нейкова, компанії можуть апелювати до Енергетичного співтовариства у разі порушення країною-учасницею зобов'язань, взятих при вступі до спільноти. У свою чергу, секретаріат об'єднання може вимагати усунути порушення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Енергоефективність коштуватиме Україні 817 мільйонів

"Якщо держава не вирішить проблему, на яку ми вказали, можемо проінформувати вищий орган співтовариства - міністерську раду. Однак досі такого не відбувалося, тому що ефект буде вражаючим - всі інвестори, які збираються щось робити, або вони вже там (працюють в країні, що порушила вимоги Енергетичного співтовариства. - ред.), просто підуть", - зазначив Нейков.

Директор секретаріату Енергетичного співтовариства підкреслив, що механізми організації не раз на практиці доводили свою ефективність.

"Є формальна процедура, за якою, на щастя, ще не доводилося доходити до кінця. Але конкретні результати її застосування вже є", - підсумував він.

Нагадаємо, всі країни, які межують з Україною із заходу, є учасниками Енергетичного співтовариства.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна купить 33 мільярди "кубів" російського газу. З них 8 мільярдів - для Фірташа

Раніше Польська державна нафтогазова компанія (PGNiG) допускала звернення до міжнародного суду через розбіжності з Україною в питанні імпорту газу по трубопроводу середнього тиску Устилуг (Україна) - Хрубешув (Польща). НАК "Нафтогаз України" на початку 2011 року припинив експорт українського газу через цей трубопровід.

Угода про постачання природного газу середньоазіатського або українського походження між "Нафтогазом України" і PGNiG було підписана 24 жовтня 2004 року під виконання міжурядових домовленостей. За словами заступника голови Міненергоугля Володимира Макухи, контракт між НАК і PGNiG припускав постачання в 2011 році близько 200 млн куб. м природного газу, не менші обсяги палива законтрактіровани і на наступні періоди, аж до 2020 року.

Зараз ви читаєте новину «На Україну поскаржилися до Енергетичного співтовариства». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути