Ексклюзиви
понеділок, 03 червня 2013 16:03

На модернізацію української ГТС потрібно $5,3 мільярда інвестицій

На модернізацію української ГТС потрібно $5,3 мільярда інвестицій
Основними напрямами вкладення коштів будуть транзитні газопроводи "Уренгой-Помари-Ужгород", "Союз" і "Прогрес". Фото: vlad-hunrider.livejournal.com.

Модернізація української газотранспортної системи (ГТС) потребує $5,3 млрд інвестицій, що набагато дешевше, ніж будівництво нових газопроводів в обхід України.

Про це заявив заступник головного інженера з питань модернізації та перспективного розвитку ГТС України ПАТ "Укртрансгаз" Олег Михалевич під час круглого столу в понеділок, повідомляє "Укрінформ".

"Реалізація такого проекту вимагає залучення значних і довгострокових інвестицій. Згідно з нашими розрахунками, які були підтверджені компанією Mott McDonald, загальний обсяг необхідних інвестицій становить 5,3 мільярда доларів. Такі капіталовкладення забезпечать надійний транзит до Європи в обсязі 145 мільярдів кубометрів на період до 2030 року і надалі. Це є менше, ніж вартість "потоків", які будуються в обхід України: "Північного потоку", вартість якого зараз становить 15 мільярдів доларів, і "Південного потоку", - сказав Михалевич.

За його словами, основними напрямами вкладення коштів будуть транзитні газопроводи "Уренгой-Помари-Ужгород", "Союз" і "Прогрес", а також північна система газопроводів, "які будуть складати і в подальшому основний маршрут транзиту, і які визначені нами, як пріоритетні об'єкти модернізації і реконструкції".

При цьому він зазначив, що вибір об'єктів і напрямів модернізації безпосередньо буде залежати від майбутніх обсягів транзиту. За оцінками "Укртрансгазу", завантаженість української ГТС становитиме від 60 млрд куб. м (песимістичний сценарій) до 110 млрд куб. м (оптимістичний сценарій).

"Виходячи з цих прогнозів, ми і розробили свої програми, які визначають пріоритети", - підкреслив Михалевич.

Зараз ви читаєте новину «На модернізацію української ГТС потрібно $5,3 мільярда інвестицій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути