четвер, 11 грудня 2014 16:36

На "чорному" ринку долар підскочив до 18,5 грн

На "чорному" ринку долар підскочив до 18,5 грн
Фото: dsnews.ua


Курс гривні на неофіційному готівковому валютному ринку в четвер досяг рівня 17,50-18,50 грн/$1, збільшивши відрив від курсу на міжбанківському валютному ринку й ще більше - від курсу Національного банку України (НБУ).

При цьому дилери комерційних банків повідомляють, що котирування на міжбанку в четвер до 15:20 знизилися до 16,50-16,70 грн/$1, передає " Інтефакс-Україна.

При цьому за даними учасників ринку, ослаблення гривні в останні дні підштовхнуло багатьох експортерів до продажу валюти.

Разом з тим, за їхніми даними, таке розширення пропозиції валюти змогло лише сповільнити знецінення гривні і не в змозі його зупинити.

"Ми дивимося виключно вгору (у бік девальвації гривні - ІФ)", - зазначив дилер одного з великих банків.

Дилери відзначають значний відкладений попит на валюту, що сформувався за її дефіциту та обмежень, встановлених НБУ: центральний банк у щоденно визначає індикативний курс, на який повинні орієнтуватися банки при проведенні валютних операцій.

За даними Нацбанку, за підсумками аукціону у четвер середньозважений курс знизився до 15,6667 грн/$1 з 15,6225 грн/$1 днем раніше.

Разом з тим, на думку голови наглядової ради банку "Національний кредит" Андрія Оністрата, основний девальваційний тиск на курс чинить "сірий" імпорт, оскільки на "чорному" ринку попит на валюту лише на 25% формують готівкові кошти фізосіб, які витікають з банківської системи, тоді як на 75% - "сірий" імпорт, який як і раніше базується на непрозорій митній і податковій системі.

Зараз ви читаєте новину «На "чорному" ринку долар підскочив до 18,5 грн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути