Ексклюзиви
понеділок, 28 березня 2011 17:05

На ЧАЕС не можуть знайти 600 млн євро для роботи об'єкту "Укриття"

На ЧАЕС не можуть знайти 600 млн євро для роботи об'єкту "Укриття"

Дефіцит коштів на будівництво конфайнменту та сховища відпрацьованого ядерного палива на ЧАЕС становить 740 млн євро.

Про це сьогодні заявив перший заступник голови Держагентства з управління Зони відчуження Дмитро Бобро.

"Сума на реалізацію конфайнменту та інші роботи на об'єкті "Укриття" оцінюється приблизно в 1 млрд 600 млн євро. З них приблизно 950 млн євро - це безпосередньо встановлення нового безпечного конфайнменту (НБК). Дефіцит коштів чорнобильського фонду "Укриття" на сьогодні становить близько 600 млн євро. Що ж стосується Сховища відпрацьованого ядерного палива (СВЯП-2. - ред.) - це близько 240 млн євро, а дефіцит - близько 140 млн євро", - сказав він.

За словами Бобро, оптимістичний сценарій вирішення проблеми з фінансуванням дозволяє говорити про введення в експлуатацію зазначених двох об'єктів у 2014 році. При більш гіршій ситуації, він розраховує на 2015 рік. Разом з тим, Бобро не виключає і небезпеки при зупинці реалізації проектів у зв'язку з труднощами фінансування з боку міжнародних донорів.

"Є якась втома у людей від цієї проблеми. Ось з цим і виникає найбільша небезпека того, що ці кошти не будуть зібрані. З іншого боку, коли закривалася станція, міжнародне співтовариство нам гарантувало підтримку, і взагалі-то в цьому сенсі це і політика теж", - підкреслив Бобро.

Нагадаємо, після вибуху в 1986 році ЧАЕС остаточно закрили лише в грудні 2000 року. Разом з тим саркофаг, зведений після аварії над 4-им енергоблоком, поступово руйнується. Щоб перетворити ЧАЕС на безпечний об'єкт, Україна домагається від міжнародних донорів профінансувати будівництво НБК над 4-им енергоблоком та СВЯП-2.

Реалізація цих двох проектів здійснюється за участю міжнародних донорів. Внесок України в ці проекти - $ 104 млн.

Зараз ви читаєте новину «На ЧАЕС не можуть знайти 600 млн євро для роботи об'єкту "Укриття"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути