Ексклюзиви
пʼятниця, 17 січня 2020 13:26

На бізнес-форумі Level Up Ukraine 2020 обговорять нові можливості для модернізації інфраструктури України

17 жовтня 2019 року президентом України Володимиром Зеленським був підписаний закон "Про концесії" № 155-ІХ, який був прийнятий парламентом 3 жовтня 257 голосами народних депутатів.

Мета закону - удосконалення правового регулювання концесійної діяльності, що забезпечить можливість ефективного залучення вітчизняних та іноземних інвестицій в економіку України, а також сприяння розвитку інфраструктури.

Закон вводить прозору процедуру вибору концесіонера (концесійний конкурс, конкурентний діалог), передбачає можливість залучення до роботи комісії незалежних експертів, створює можливість залучення радників для підготовки концесійних проектів та конкурсної документації, надає надійні гарантії для концесіонерів і кредиторів, забезпечує чітке регулювання права власності на об'єкт концесії, метою якого є збереження за державою і територіальною громадою права власності на нього.

  Генеральним партнером Форуму став найбільший промисловий холдинг Грузії - Georgian Industrial Group.
Генеральним партнером Форуму став найбільший промисловий холдинг Грузії - Georgian Industrial Group.

Документ вносить зміни в 25 законодавчих актів України. Над документом працювали більше двох років із залученням консультантів ЄБРР, експертів АСС і ЄБА. Також участь в підготовці брали Міністерство інфраструктури України та Міністерство економічного розвитку.

Законодавчі зміни дозволять залучити стратегічних інвесторів в такі об'єкти інфраструктури, як морські порти, залізниця, автомобільні магістралі. Українська інфраструктура потребує масштабних фінансових вливань, які можуть забезпечити приватні інвестори. Зацікавленість в інвестуванні в інфраструктуру України неодноразово висловлювали грузинські компанії, в тому числі лідер ринку - промисловий холдинг Georgian Industrial Group.

За словами міністра інфраструктури України Владислава Криклія, спікера форуму Level Up Ukraine, в 2020 році уряд України підготує до концесії порти "Маріуполь", "Бердянськ", "Чорноморськ" і частина Одеського порту. Крім того, з осені 2019 року почалася робота над проведенням концесійних конкурсів по портам "Херсон" та "Ольвія", заявки на участь в яких вже подали кілька українських та іноземних компаній. Серед зарубіжного капіталу інтерес до вітчизняних портів проявляють компанії з Китаю, Катару, ОАЕ, Сінгапуру.

Про концесії, переваги цього механізму і можливості реалізації інфраструктурних проектів на основі державно-приватного партнерства будуть говорити на форумі Level Up Ukraine, який відбудеться 21 лютого в КВЦ "Парковий". Організатори - Асоціація платників податків України та компанія UNA PARTNERS.

Генеральним партнером Форуму став найбільший промисловий холдинг Грузії - Georgian Industrial Group.

Форум збере 600 власників бізнесу і 30 міжнародних інвесторів, зацікавлених в потенціалі українського ринку.

Зараз ви читаєте новину «На бізнес-форумі Level Up Ukraine 2020 обговорять нові можливості для модернізації інфраструктури України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути